Командарев аплодира талантите на Чехов

Абсолвенти се подвизават като Великолепната седморка на Михаил Милчев

Командарев аплодира талантите на Чехов | StandartNews.com

Няма нищо по-хубаво от току-що завършил студент по актьорско майсторство, притежаващ истински талант – енергията, свежестта и харизмата на този типаж са сериозна конкуренция и на Оскарови лауреати. Умножете го по 7 и удоволстивето е пълно.

Истински фурор създадоха абсолвенти от кукления клас на доц. Майя Енчева в НАТФИЗ с постановката Chekhovs’got talent“ и от четвъртък вечер се подвизават официално като Великолепната седморка на Михаил Милчев, режисьор на спектакъла, актьор от трупата на „Театър София“. Тогава беше и премиерата със заглавие “Чехов търси талант“ в Младежкия Театър.

Известния драматург Нийл Саймън ревизира 7 новели на големия Чехов като пиеса –„Добрият доктор“, канавата около която младите таланти бродират своя разказ.

Режисьорът Стефан Командарев беше довел цялото си семейство и аплодира актьорите, споделяйки, че всички много са се забавлявали.

Димитър Пишев, който играе няколко образа в спектакъла, е снимал във филма му „Посоки“ и в новия „Патрулки“. Синеокият чаровник Пишев пресъздава един от най-сложните образи изобщо в световната литература Чердяков, нещастния чиновник, който се изкихва върху главата на генерала, своя началник в театъра, и после предава Богу дух. С брилянтен замах е и прелъстител на омъжени дами в една от новелите, невинният Антоша, когото баща му води в публичен дом, че да станел мъж – тук куклената школовка си личи в изпълнението му отвсякъде, макар че основно оръжие му е въображението. Накрая Пишев е да го наречем и нещо като самия Чехов в „Конкурсът“.

Вероника Барутчийска изпитва порфесионалното удоволствие да играе дегизирана с брада в „Удавникът“, а след малко да увие шал с пера около изкушаващата си разоглена гръд като проститутката от „Подаръкът“. И в двата случая печели публиката.

Плеймейкърът на цялата банда обаче е Георги Димов. Той има много отговорната и сложна задача бъде Разказвача, писателя, който се ослушва за истории от самия живот, и директно общува с публиката, както и да влиза в няколко образа. Ама не така, отдалеч, ами с едно щракване на пръстите – той е млад зъболекар, който трябва да вади зъб на свещеник в „Операцията“, банков шеф, който трябва да се справи с напориста молителка, автор, който получава оферта за забавление от Удавника.

Режисьорското решение е заложило на кино ефекта, като че с монтаж влизаме от сцена в сцена във всяка новела, така че да има натрупване и съспенс в разказа, а зрителите са нащрек и с разтегнати в усмивка устни през цялото време. За актьорите да изпълнят подобна задача никак не е лека работа, но именно лекотата е това, което се усеща у всички. Това, което е постигнато по изумителен начин е, че хем ваят гротескни персонажи, с ясна форма, хем се усеща дълбочината им, като всеки е достатъчно плътен - сменят характерите за секунди, като всеки си живее собствен живот.

Универсалният войник Александър Станковски играе от баща, през свещеник и лековерен съпруг до напетия генерал, обсаден от кихащия нос на Чердяков и непрестанните му молби за прошка. Всяка негова поява кара публиката да реагира с кеф. Йоанна Рачева, освен че е много красива е и много смешна като жената на Чердяков. Тя е и отлична като изкушаваната съпруга в „Прелъстяването“. Светлина Станчева е нелепата и купуваща публиката отвсякъде с чуруликане и ентусиазъм млада актриса Нина Заречная в „Конкурсът“, дошла от Одеса да покорява Москва. С детинското излъчване и достоверност в образа тя много се хареса на зрителите. Но като че ли кресчендото в разказа и изпълнението се натрупа в сметката на Гергана Либова, която освен че има благодатна героиня, играе с енергия и жар като електроцентрала. Тя е жената, която може да докара до лудост и самото спокойствие в „Безащитното създание“. Успя да създаде образа на бедствие. Хората се тресяха от смях на истеричните й, леко шизофренични изблици в банката и това сякаш беше кулминацията на забавлението .

Както казва Тери Пратчет – не ще и дума, хуморът е сериозна работа. Всъщност под маскировката на комедията стоят тъжни въпроси, които ще чоплят ума и след финала. Защо душата на малкия човек не получи успокоение? Да се погрижиш или не детето ти да стане мъж при професионалистка? Защо и до днес на някои хора им се налага да рискуват живота си превръщайки го в евтино шоу, за да изкарат някоя и друга копейка, като Удавникът, наричащ себе си служител в морския развлекателен бизнес. И т.н. И т.н.

Остава и някой от столичните театри да вземе далновидно решение и да се възползва от енергията и таланта на групата, включвайки заглавието в афиша си.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай