Кольо Карамфилов влезе в Двореца

Кольо Карамфилов влезе в Двореца | StandartNews.com

Тази изложба заслужава да бъде видяна от света, написа синът му Росен във Фейсбук

70 картини и пластики на пловдивския авангардист могат да се видят до 6 декември

Кольо Карамфилов, който си отиде само на 50 през януари 2014-та, влезе в Националната галерия. Изложбата, наречена "Път. Знаци. Откровения", е от творби, рисувани през последните 10 години от живота му. 70-те картини и пластики показват опорните точки в развитието на визуално-пластичния език на един от най-ярките съвременни родни художници. Селекцията включва произведения, притежание на галерия "Люнион" в Пловдив и на колекционера Георги Иванов. Експозицията разкрива художествената вселена на една неуморно търсеща артистична личност, която с лекота обединява в своя арсенал класическия изказ и концептуалните стратегии. Създателят на авангардната група "Ръб" и на групата "Диско'95" работи в почти всички съвременни и не толкова жанрове на визуалните изкуства - графика, скулптура, пърформанс, инсталации, живопис. През годините авторът създава своя автентична иконография. Сгъстените послания на неговото изкуство се разгръщат в широкия интервал между "притчата" и "артистичния бунт". Не случайно, както сам е признавал, негов учител в творческото дело е бил кинорежисьорът Андрей Тарковски. Защото той е сред малцината, които успяха да фиксират безвремието, обяснява художникът, използвайки думата безвремие като синоним на "вечност". Сгъстените послания на изкуството на Кольо се разгръщат в широкия интервал между "притчата" и "артистичния бунт". Той беше и "проповедникът", "непокорният", "отшелникът","пророкът" и "философът", който отстояваше с уникално себеотрицание своята независимост и своя начин да вижда.

Експозицията, която може да бъде разгледана до 6 декември, е придружена от ретроспективен каталог на Кольо Карамфилов, в която текстовете са от акад. Светлин Русев, проф. д. изк. Свилен Стефанов, доц. Ружа Маринска и доц. Румен Жеков.
След откриването на изложбата синът на Кольо, писателят и поет Росен Карамфилов, написа във фейсбук: "Тази вечер се откри изложба на татко. Изложба, която заслужава да бъде видяна не от Пловдив или София, а от света. Всички, които познават Кольо К., знаят каква стихия е той като артист. Истината е, че нищо не можеше да го спре. Истината е, че дори смъртта не го спря. Защото същината е и винаги е била отвъд. Именно затова той не се страхуваше от края. Баща ми е най-силният, прекрасен и талантлив човек, когото имах честта да срещна в този живот."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай