„Книги за смет“ 2024 завършва в София с инициативата „Зеленият площад“

Българо-американска кредитна банка е партньор на кампанията за 12-а поредна година

„Книги за смет“ 2024 завършва в София с инициативата „Зеленият площад“ | StandartNews.com

На 29 септември 2024 г. в София ще се проведе финалното 10-о събитие от кампанията „Книги за смет“. Българо-американска кредитна банка (БАКБ) е традиционен партньор на еко инициативата, като тази година я подкрепя за 12-и пореден път. От стартирането на „Книги за смет“ до днес вече са рециклирани няколко десетки тона пластмаса. 

Това е само един от примерите, които нареждат БАКБ сред двигателите на променящите се икономически модели и политики за развитие, с интегриране на зелената идея в тях. През последните години БАКБ работи последователно за изпълнение на поставената в Стратегията за устойчиво развитие цел за намаляване на въглеродните емисии и екологичен отпечатък, резултат от собствената си дейност. В резултат на дигитализирането на своите продукти към момента банката e спестила над 1 200 000 страници хартия и е спасила над 100 дървета. БАКБ подобри и показателите си за енергийна ефективност. Двете сгради на Централно управление в София използват 100% зелена енергия, осветлението е заменено с по-енергийно ефективно LED осветление и са изградени централизирани климатични системи. Така БАКБ намали преките си въглеродни емисии с 113,35 тона годишно и вече е постигнала намаление от 30,23% спрямо 2021 г., което надвишава планираните 25% в Стратегията за устойчиво развитие на банката за периода 2024-2026.

Подкрепяната от БАКБ кампания „Книги за смет“ е най-голямата национална еко инициатива, създадена от фондация Credo Bonum и издателство Smart Books. Тя поощрява едновременно рециклирането и четенето и в нея всеки участник получава книга в замяна на килограм годна за рециклиране пластмаса. Инициативата обединява хиляди хора от различни краища на България в благородната кауза, затова организаторите дават възможност на всеки член на едно семейство да получи книга. Условието е те да бъдат заедно по време на предаването и всеки да дари отделен килограм пластмаса.

Тази година „Книги за смет“ има и специална кампания „Буквите, които ни свързват“, посветена на кирилицата, като всяко книга от подаряваните започва с буква от славянската азбука. Сред първите заглавия са някои от най-големите български класики като „Албена“ на Йордан Йовков, любимата детска приказка „Баба Яга“, както и сборник с текстове на майстора на късия разказ Елин Пелин. 

Освен рециклирането на пластмаса и четенето, тазгодишното издание на „Книги за смет“ в столицата ще включва и детски работилници и богата програма под наслов „Зеленият площад”. Сред акцентите в програмата са детска работилница за изработване на красиви фигури от ненужни пластмасови детайли с илюстраторката Мила Лозанова и "Климатична фреска" - световно-известна игра, която ни информира за важността на климатичните промени. 

Можете и вие да се присъедините към инициативата „Книги за смет“. Очакваме ви от 10:00 до 16:00 ч. на 29 септември 2024 г. на паркинга на Централни хали в град София. За повече информация за „Книги за смет“ следете страницата на кампанията: FB/knigizasmet.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай