Ханибал Лектър стана на 83

Великият Антъни Хопкинс отбелязва рождения си ден

Ханибал Лектър стана на 83 | StandartNews.com

Великият холивудски актьор сър Антъни Хопкинс отбеляза 45 години трезвеност, а сега празнува и ЧРД №83. 

Сър Филип Антъни Хопкинс е роден в Порт Толбът, графство Нийт Порт Толбът, Уелс, през 1937-а. През 1954-а се запалва по актьорството, когато на 17-годишна възраст случайно попада в аматьорска театрална постановка в родния си град. Чрез уменията си по пиано кандидатства за стипендия в Уелския колеж по музика и драма в Кардиф, където учи от 1955 до 1957-а. През 1961-а е приет в Кралската академия по романтично изкуство в Лондон и получава стипендия, а през 1965-а е приет в Националния театър, чийто директор тогава е сър Лорънс Оливие. Дебюта си на Бродуей прави с постановката на Националния театър "Еквус" от Питър Шафър през 1974-а. За ролята си на медиен магнат във филма на Дейвид Хеър "Правда" получава наградата за най-добър актьор на Британската театрална асоциация и наградата на "Обзървър" за изключително постижение на раздаването на наградите "Лорънс Оливие" през 1985-а.

Дебютът на Хопкинс е в късометражния "Белият автобус" през 1967-а. През следващата година участва и в първата си пълнометражна лента, в главна роля, "Лъвът през зимата". През 70-те и 80-те години на миналия век участва в редица филми, но се прочува световно с култовата си роля на Ханибал Лектър в класическия хорър на Джонатан Деми от 1991-а "Мълчанието на агнетата". Тя му носи и единствения в кариерата му "Оскар" за най-добър актьор. Общо той има 5 номинации за приза на Академията. 

Хопкинс е носител и на 4 награди БАФТА - една за най-добър актьор в тв филм, две за най-добра филмова роля и специалния приз за цялостно творчество "Fellowship Award". Има и две Емита - за най-добра роля в минисериал или тв филм. Общо има над 30 номинации и почти 40 победи. 

Сред най-популярните продукции, с участието на Хопкинс, са "Имението "Хауърдс Енд", "Дракула", "Остатъкът от деня", "Маската на Зоро", "Ханибал", "Червеният дракон", поредицата на Марвел "Тор", "Да срещнеш Джо Блек", "Да устоиш на Пикасо".

От 2003-а насам е женен за Стела Арояве. От първия си брак с Петронела Баркър има дъщеря - актрисата Абигейл Хопкинс. Между 1973 и 2002-а е женен за Дженифър Линтън.

Интересни факти за сър Антъни Хопкинс:

Извън филмовите му успехи животът на големия актьор е драматичен. Алкохолизмът разрушава първите му два брака - с Петронела Баркър и Дженифър Линтън. През 1975-а отказва алкохола и оттогава е въздържател.

През 1987-а Кралица Елизабет II го прави Командир на Британската империя, а през 1993-а му дава званието "Рицар".

През 2000-а получава и американско гражданство, живее в Санта Моника, Калифорния.

Култови цитати на сър Антъни Хопкинс:

За персонажа му д-р Ханибал Лектър: "Мисля, че той би бил много интересен човек, с когото да излезеш на обяд. При условие, че не ТИ си обядът".

"Умея да играя чудовища. Разбирам ги. Разбирам лудите".

"Как се играе Ханибал Лектър? Ами, просто не мърдай. Плаши хората, като стоиш неподвижно".

"Филмовата индустрия е пълна с луди хора, които мислят, че са Господ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай