Катето Евро върти мъжете в „Пътуващо кино“

Драмата на Илия Костов е в афиша на София филм фест

Катето Евро върти мъжете в „Пътуващо кино“ | StandartNews.com

Катерина Евро върти емоциите и събитията около мъжката си компания в „Пътуващо кино“ – най-новата лента на Илия Костов, която е в афиша на София филм фест № 24.  „Това е  трагикомична сатира за киното, в която няколко герои, излезли сякаш от току-що завършила продукция, се срещат, за да тръгнат на път с овехтял кемпер, няколко диска стари хитове и подсъзнателното усещане, че миналото може да стане настояще, че споменът може да възроди стари надежди и да предостави нови хоризонти. История, в която митът се саморазрушава от великите битови сражения и реалността винаги е по-различна от това, което ти се иска да бъде или от онова, което се разказва във филмите“, казва Илия Костов. Трима кинаджии, в които се превъплъщават Катерина Евро, Любен Чаталов и Юри Ангелов, са провокирани от техен млад колега (Кристиан Макаров), завърнал се от Америка и стартиращ своята режисьорска кариера. Те тръгват из страната, като стигат до най-малките населени места, за да показват образците на българското и световното кино. По пътя всеки разказва своята житейска история, за да подреди собствения си пъзел и да започне от начало.

Историята на седмото изкуство е вплетена в сюжета на „Пътуващо кино“ чрез напомнянето за „Великолепната седморка“, „Птиците“, „Апокалипсис сега“, „Ново кино Парадизо“, „Любовта е лудост“, „Козият рог“, но  филмът задава и още много други въпроси - какво е изкуството и какъв е неговият дълбок смисъл, какво се случва с изкуството, как се променя социалната и политическа реалност, как това рефлектира на културата и обществото.

„Нашият филм разказва за неща, които в трагикомичен план проследяват живота и отношенията на няколко бивши кинаджии, което обикновено е свързано с нещо интересно, завоалирано, може би и леко пикантно. Истината обаче е далеч по-драматична и това най-ефикасно може да се покаже с оръжията на комедията. Всъщност основната задача е внушението, посланието да дойде незабележимо при зрителя на подсъзнателно ниво. Тук сатирата не е метод, не е изчистен жанр, а само констатация в какво общество живеем, как и защо свикваме със статуквото и имаме ли всъщност кураж и надежда да се измъкнем от него. Самата история трябва да бъде забавна и интересна, а ако социалното послание е разпознато в тази филмова структура, значи сме си свършили работата добре“, казва за новия си филм авторът на „Мадам Бовари от Сливен“, „Трака-трак”, „Време за жени”, „Асистентът”, „Слънчево”.

Останалите роли в „Пътуващо кино“ се изпълняват от Васил Банов, Борис Луканов, Досьо Досев, Андрей Слабаков, Васил Василев-Зуека, а по време на снимките екипът прекосява почти цяла България - от Жеравна през Твърдишкия Балкан до София.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай