Картини на Георги Баев в НДК

Морето - любима тема в картините на Георги Баев

Картини на Георги Баев в НДК | StandartNews.com

София. Изложба, посветена на 90-годишнината от рождението на Георги Баев, може да се види в Арт галерията на НДК. Експозицията представя 30 живописни произведения на големия творец от колекцията на Националния музей за българско изобразително изкуство.

"Изпращаме годината със спомена за Георги Баев. Творчеството на автора е пропито от всички сътресения, преминали през живота му, и особено от палежа на ателието му през 1983 г., когато в пламъците изчезват над 250 произведения. Една от оцелелите картини може да бъде видяна тук, където изложбата ще остане до края на януари 2015-а", каза Бисера Йосифова, директор на Националната галерия.

Георги Баев (1924 - 2007 г.) бе един от най-значимите и ярки български художници, чието творчество е неделима част от пластичната култура на страната ни от втората половина на ХХ век. В историята на съвременното българско изкуство името му е свързано с процесите на преодоляване на инерциите от миналото, със стремежите към обновление на пластичния език и усилията за творческа свобода, характерни за края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век. Житейската съдба и творческият път на Баев са свързани с родния град на художника - Бургас. Този факт определя тематично и смислово сюжетния диапазон на творбите му. През всички етапи на неговото творчество в центъра неизменно остава любимата му тема - морето. В процеса на творческото й осмисляне художникът изминава пътя от натурата към нейното все по-категорично преодоляване. Така той достига до напълно автономни живописни стойности и синтез на форма и пространство, коментират специалистите.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай