Карел Чапек: Дойде ли болест, отвори книга и чети

Не правете излишна реклама на грипа, казва преди 89 години световноизвестният чешки писател

Карел Чапек: Дойде ли болест, отвори книга и чети | StandartNews.com

„Дойде ли болест, отвори книга и чети“, е мъдрият съвет на Карел Чапек. Световноизвестният чешки писател, който въвежда в обръщение думата „робот“, се обръща към читателите преди 89 години в дни на грипна епидемия. Ето негов текст, публикуван на 29 януари 1931 година във вестник „Лидове новини“ и цитиран днес от Лира.бг.

1. Усетите ли, че ви е някак странно и веднага щом разберете, че имате температура, останете у дома и си легнете – най-важното е да не ходите между хората, да не им дишате под носа, охкайки и пъшкайки, че имате грип. Всеки, който се оплаква на близките си, че е болен от грип, заслужава един по задника, но не защото е мрънкало, ами заради това, че разнася грипа или хремата си.

2. Разболеете ли се съвсем, вземете хубава книга и четете, за да не стенете безполезно.

3. Впоследствие не казвайте, че всяка хрема, кашлица, ангина, катар, глаболие и други неприятни състояния са грип. Излишно му правите реклама и създавате затруднения на хипохондриците, които по една случайност още не кашлят и нямат хрема и ги е страх дори да си поемат въздух, че да не вдишат някой бацил или друга неприятност. Колкото по-малко се говори за грипа, толкова по-рано ще отмине – дори от липсата на обществен интерес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай