Кан обяви филмовата селекция за 2020

Коронавирус или не, шоуто трябва да продължи, заявиха организаторите на форума

Кан обяви филмовата селекция за 2020 | StandartNews.com

Организаторите на филмовия фестивал в Кан обявиха тазгодишната селекция на форума.

„Коронавирус или не, шоуто трябва да продължи. Емблематичното френско събитие, което трябваше да се проведе от 12 до 23 май, беше отменено в традиционната си форма заради пандемията, но ние ви предлагаме продукциите, които ще представят нашата марка на големия екран и в рамките на други световни фестивали през 2020“, гласи официалното изявление.

В програмата влизат 56 филма. Сред тях са „The French Dispatch“ на Уес Андерсън, „True Mothers“ на Наоми Кавазе, „Summer of '85“ на Франсоа Озон, „Another Round“ на Томас Винтерберг, „Falling“ – режисьорският дебют на Виго Мортенсен, две ленти на британския режисьор Стив Маккуин, "Февруари" на Камен Калев и други. Анимацията на студиото „Пиксар“ „Soul“, чиято премиера се очакваше да бъде в рамките на филмовия фестивал, също е включена в официалната селекция.

Тази година няма да има надпревара между продукциите за награди, нито жури. Спайк Ли е бил поканен да се върне на съдийската маса на фестивала през 2021-а.

Потвърдените форуми, с които Кан ще си партнира тази година, са тези в Торонто, Довил, Сан Себастиан, Бусан, Морелия, Ангул, Ню Йорк, Рим, Токио, Мумбай, Мар дел Плата и фестивала „Сънданс“. Не става ясно обаче разпределението на филмите – дали всеки фест ще прожектира определени ленти от селекцията или целия списък. Също така, от форума в Сан Себастиан са се съгласили продукциите на Кан да участват в директно съревнование с техните заглавия за приза „Golden Shell“.

ВИЖ ОЩЕ: Кан избра „Февруари“ на Камен Калев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай