Какво чете светът по време на пандемия

Топ 5 на книгите за световното зло

Какво чете светът по време на пандемия | StandartNews.com

В дните на изолация и тревожност от неизвестността пред новата пандемия, онлайн книжарниците по света регистрират истински бум на продажбите на книги за световни трагедии, борбата със неопределеното зло и възкръсването на доброто. Ето пет от най- търсените заглавия:

1. Пандемия от Даниел Кала

Доктор Ноа Уаили знае, че на човечеството предстои да се сблъска с нов убийствен грип, като онзи, предизвикал голямата епидемия от 1919 г., убила над двадесет милиона души за по-малко от четири месеца. Така че, когато от Китай пристигат новини за мистериозен нов грипен щам, той предчувства неприятности.

Скоро д-р Уайли открива, че новата болест е много по-смъртоносна от ТОРС и убива един на всеки четирима заразени, без значение от тяхната възраст и здравословно състояние. И докато той и неговите колеги се борят отчаяно да овладеят избухването на епидемия, грипът се разпространява в Хонг Конг, Лондон и дори Америка. Във времето, когато до всяка точка на света има по три-четири пътнически полета, вирусът пътува много по-бързо отколкото грипът от 1919. Особено, когато някой го разпространява умишлено...

 "Пандемия" е тотално завладяващ роман, един от онези рядко срещани трилъри, създаващи сценарий, който не само е възможен, но вече е и ужасяващо реален, макар и написан преди 14 години.

2. Пожарникарят от  Джо Хил

Неслучайно е бестселър № 1 на "Ню Йорк Таймс" и е избран за роман на 2016 година в категорията "Хорър". Смразяващ роман за един свят, погълнат от пандемия, която възпламенява хората и заплашва да превърне цялата ни цивилизация в пепел.

Малка група хора, водени от енигматичен мъж, известен като Пожарникаря, са решени да спасят онова, което е останало. Никой не знае откъде се е появил вирусът. Според едни е пуснат от ИДИЛ, използвайки спори, създадени в Русия през осемдесетте години на миналия век.

3. Любов по време на холера от Габриел Гарсия Маркес

Животът е по-безкраен от смъртта - това е прозрението, което получава капитанът на кораба, докато гледа на неговата палуба Флорентино Ариса и Фермина Даса заедно, събрани петдесет и три години, седем месеца и единайсет дни заедно с нощите им след началото на тяхната любов.

Един кратък откъс от прочутото произведение на прекрасния разказвач и стилист, покорил милиони читатели по целия свят:

 „Фермина Даса обаче не се остави да я зарази мрачното му настроение. Той естествено се помъчи да й го предаде, докато тя му помагаше да пъхне крака в панталоните и закопчаваше многобройните копчета на ризата му. Но не успя, защото Фермина Даса не се впечатляваше лесно, а още по-малко от смъртта на човек, когото не обичаше. Знаеше само, че Херемия де Сент Амур беше инвалид с патерици, когото никога не бе виждала, че бе избягал от разстрел по време на един от многобройните бунтове на някой антилски остров, че бе станал фотограф на деца по необходимост, но беше най-търсеният в областта, и че бе спечелил шахматна партия срещу някой си, когото тя помнеше като Торемолинос, а в действителност се казваше Капабланка.“

4. Тъмната кула  от Стивън Кинг

Човекът в черно бягаше през пустинята и Стрелецът го следваше. Преди повече от 40 години светът прочита това изречение… и вече не е същият. Така започва поредицата от четири часто на "Тъмната кула" -  най-мащабната и най-епичната творба на Стивън Кинг. Фентъзи, изумителни приключения… и дълбоки прозрения за човешката природа, за приятелството, любовта и предателството. И за старата като света борба между доброто и злото – тема, минаваща като червена нишка в книгите на Краля.

Роланд от Гилеад, последният Стрелец, преминава през паралелни светове и се сблъсква с невъобразимото. Олицетворение на самотния герой от древните митове и от класическите уестърни, той извършва подвизи (и понякога предателства) в името на една-едничка цел – да открие и да запази мистичната пресечна точка на всички светове, всички вселени- Тъмната кула.

5. Майсторът и Маргарита от Михаил Булгаков

Един ден дяволът отива на посещение в Москва, за да проучи как се развива човечеството и как му се отразява съветският строй. С помощта на своята свита - двама демони, млада вещица и огромен черен котарак - той си прави с гражданството фантасмагорични шеги и го подлага на смеховити изпитания. Когато напуска земята, психиатричните заведения са пълни, а силите на реда са в смут...

Близо две хиляди години по-рано, в Юдея, римският прокуратор е принуден да потвърди смъртната присъда на един беден скитник философ, който изповядва странното убеждение, че всички хора са добри...

Един московски историк пише роман за Пилат Понтийски и среща голямата, непобедима и извънвременна любов...

Трите линии - сатиричната, трагичната и романтичната - са преплетени виртуозно и изграждат една от най-великите и обичани творби в световната литература.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай