Каква е българската следа във филма, сниман в Космоса

Свързана е с руската актриса Юлия Пересилд

Каква е българската следа във филма, сниман в Космоса | StandartNews.com

Нова страница в историята на космическите полети. Първият киноекип, който преди 12 дни се качи на Международната космическа станция, вече е обратно на Земята. Руската актриса Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко снимаха в орбита част от филма „Предизвикателство“. Оказа се, че в успешната мисия има и българска следа.

На 5 октомври Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко полетяха към Международната космическа станция. В Космоса прекараха 12 дни, а вчера успешно се спуснаха от орбита с апарат.

Пересилд и Шипенко кацнаха в Казахстан, а медици провериха здравословното им състояние. Минути по-късно двамата споделиха първите си впечатления от комическия полет.

„Приземихме се меко. Малко ми е тъжно, защото ни се струваше, че 12 дни са много, но накрая не искахме да си тръгваме“, каза Юлия Пересилд.

„Имаше много запомнящи се моменти. Срещахме трудности, които преодоляхме заедно", коментира Клим Шипенко.

Според експерти България дава тласък в кариерата на Юлия Пересилд преди космическия полет. „Актрисата Юлия Пересилд през 2019 година е участвала и в български филм – филмът „Похищение“, каза Ангел Апостолов.

Той добавя, че полетът на снимачния екип е плод и на физически усилия, и на скрити заложби. „Трябва да имате изключително здрав вестибуларен апарат, защото това по-трудно се тренира по принцип. Не всеки може да бъде астронавт“, посочи Апостолов.

От актьорската гилдия у нас също оцениха постижението на руския екип заради проявеното търпение. „Киното е едно голямо чакане. Въпросът е в това голямо чакане как ти организираш себе си, как запазваш това, което след малко трябва да стане“, каза Калин Сърменов пред Нова.

Според него друго от предизвикателствата пред Пересилд и Шипенко е била липсата на връзка със семействата им. „Аз имах една такава случка – снимах филм в един много потискащ град и се обадих после вкъщи и ги помолих да дойдат да бъдат с мен една-две седмици“, добави Сърменов.

По отношение на шансовете български актьор да полети в Космоса директорът на Сатиричния театър беше лаконичен. „Ние, българите, отдавна сме марсианци. Мен няма да ме вземат, защото съм много дълъг. За там ще вземат по-малки хора, за да могат да влезнат в капсулите“, каза той.

„Защо не? Мария Бакалова да каже, че ще участва. Тя пък може да партнира на Том Круз“, коментира Ангел Апостолов.

В надпреварата за първия филм в Космоса руският екип изпревари именно Том Круз, който наскоро обяви, че също ще снима в орбита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай