Как да бъдем щастливи

Двама японски автори предлагат решения

Как да бъдем щастливи | StandartNews.com

Истинското удовлетворение е постижимо за всеки, твърдят Ичиро Кишими и Фумитаге Кога в „Смелостта да бъдем щастливи“ /“Хермес“/, продължението на световния бестселър „Смелостта да не те харесват“. Двамата създават японския феномен в прилагането на психологията на ХХ век към съвременните дилеми, предлагайки съвети за намиране на щастието. Те отново срещат читателите с философа, който изучава древногръцката философия редом с адлерианската психология, и младежа с песимистична нагласа към живота. В „Смелостта да не те харесват“ младият мъж разпитваше философа за истинския смисъл на твърдението, основано на идеите на Адлер, че „хората могат да се променят. Нещо повече – те могат да намерят щастието“.

Действието в „Смелостта да бъдем щастливи“ се развива три години по-късно. Младежът, който е станал учител с намерението да приложи на практика идеите на Адлер, отново отива при философа с редица въпроси и съмнения. Как трябва да следваме пътя към щастието? Може ли философията на Адлер, която звучи като чист идеализъм, да бъде приложена на практика? И кой е най-¬големият житейски избор, до който е достигнал Адлер?

Ичиро Кишими още като ученик решава, че иска да стане философ. През 1989 г., докато специализира класическата философия и най-вече тази на Платон, започва да изучава и адлерианската психология. Днес пише и изнася лекции, помага на младежи в психиатрични заведения, превежда на японски избрани съчинения на Алфред Адлер „Как да живеем“ и „Неврози“. Фумитаке Кога стои зад класическия „диалогов“ метод на древногръцката философия, използван в книгата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай