Кабаре и Кукерикони за ЧРД в Сатирата

На 7 април жреците на смеха представят уникалната си програма и раздават традиционните годишни награди

Кабаре и Кукерикони за ЧРД в Сатирата | StandartNews.com

Сатиричният театър изригва в две мощни събития навръх рождения си ден – 7 април. Групата представя премиерното си „Кабаре“ и раздава традиционните си награди „Златен Кукерикон“. В програмата с текстове на Калин Сърменов и Михаела Кацарова участват почти всички звезди на Сатирата.  Татяна Лолова е трябвало да закрие така дълго подготвяното тазгодишно издание на легендарното шоу. "На финала на спектакъла има прочувствен монолог за България. Бях навил Танчето тя да го поеме. Докато обсъждахме участието й, често ходех у тях. В един момент й казах: "Танче, съгласявай се, защото ще стана сто кила заради теб". Тя всеки път слагаше страхотни трапези и се опитваше да ме налива с бира, въпреки че хич не си падам по това питие", споделя Сърменов. Сега следващият доайен на Сатирата - Славчо Пеев, ще излее патриотичните думи за край на Сатиричното кабаре.

Статуетките ще бъдат връчени за пети път на творци, създали комедии – това е големият жест на Сатирата към колегите от страната. Номинациите са повече от интересни. В категорията „Млада надежда“ се състезават Александър Валериев за моното „Писмо до съветско другарче“ на Николай Гундеров в Народния, Ана Батева за режисурата на „Мечтата на Наташа“ в Габрово, целият клас на професор Ивайло Христов за „Суматоха“  по Йордан Радичков в НАТФИЗ. Влезлите в конкуренция дами са Анна Петрова за ролята й в „Лъжата“ в Кърджали, Димитрина Тенева за образа й в „Животът е вкусен“ в Бургас, Петя Венелинова за участието й в „Суматоха“ в Русе. При господата Кукериконът си оспорват Косьо Станев от „Суматоха“ в Русе, Любомир Фърков за персонажа му в „Животът, макар и кратък“ от Станислав Стратиев в Търговище, Мариан Бачев като Чарли Чаплин в  мюзикъла във Варна. При режисьорите битката е между Атанас Атанасов за „Любовникът от Zanzibar“ във Варна, Боян Иванов за „Ако Фройд беше индиец“ в Кукления театър на морската столица и Николай Урумов за „Суматоха“ в Русе. Номинираните спектакли са „Ако Фройд беше индиец“, „Животът, макар и кратък“ и „Суматоха“. Наградата за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев е за професор Пламен Марков.

Както стана ясно на рождения ден на Сатирата ще се случи още нещо. Официално ще бъде поставена табелка с името на великата Татяна Лолова на едно от креслата в театралният салон. Голямата ни актриса е първата назначена в театъра, със заповед номер 1. Почетният стол с нейното име носи същият номер. Така от Сатирата си поставят за задача да пазят жива паметта. Към всеки от билетите за тези места има допълнителни брошури, които да запознаят посетителите с хората, на които са посветени. От театъра разработват и виртуална реалност, която чрез сканиране на QR да показва на публиката техни снимки, откъси от филми и т.н.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай