Изложба "Песента на колелетата" представя четирима добруджански творци

Изложба "Песента на колелетата" представя четирима добруджански творци | StandartNews.com

Добрич. До 15 ноември първо жителите на Добрич се наслаждават на новата изложба "Песента на колелетата", която представя четирима добруджански творци - писателите Йордан Йовков и Дора Габе, балетистът и педагог Анастас Петров и актрисата Адриана Будевска, чрез живопис и графики. Изложбата е пътуваща по проект на Художествената галерия, за който културният институт получи 6000 лева от Министерството на културата, съобщи директорът на галерията Евелина Ханджиева.

"В тази изложба са събрани гравирани или нарисувани върху платното образи от Йовковия свят, живописни портрети на Йовков и Дора Габе, актрисата Адриана Будевска, която е от основоположниците на професионалния театър в България, и Анастас Петров - родоначалникът на българския балет, както и пейзажи от Добруджа. Темата на изложбата „Песента на колелетата" е част от голямата тема за Земята и хората, която определя тематичния обхват на галерията и е в основата на събирателската й дейност през десетилетията. Затова от средата на 60-те до края на 80-те години, в Добрич се провеждат големите национални общи художествени изложби „Земята и хората", от които основно е попълван фондът. Темата за земята, хората, личностите на Добруджа в изобразителното изкуство е особено важна и поради драматичната историческа съдба на нашия регион и малкото запазени художествени произведения в периода след 1913 г. до 1940 г.", обясняват от Художествената галерия.

В изложбата са подготвени над 70 картини на художници - Милка Пейкова, Тодор Атанасов, Георги Трифонов и други, като след Добрич картините ще бъдат показани в Силистра, Шумен, а през следващата година ще гостува в галерия "Средец" в столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай