Изложба отбелязва 150 години Българска екзархия

Честванията на 150-годишната от създаването на Българската екзархия продължават

Изложба отбелязва 150 години Българска екзархия | StandartNews.com

Документална изложба в столицата ще бъде открита днес, а с нея ще се отбележи 150-годишната от учредяването на Българската екзархия. Експозицията, подредена в Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“, показва оригинални документи, свързани със създаването на самостоятелната българска църква и избора на първия български екзарх.

Сред документите, които ще бъдат показани е ферманът на султан Абдул Азис, издаден на 27-ми февруари 1870 година, с който се учредява самостоятелната българска църква, разказа пред БНР директорът на библиотеката доц. Красимира Александрова.

"Българската екзархия е призната за официален представител на българската народност в Османската империя. Първата официално призната българска институция след близо 500 години липсваща държавност и 40 години национални борби", каза Александрова.

Изложбата включва още богат снимков и графичен материал. Ще бъдат показани портрети на изтъкнати църковни дейци, свързани с първите години от съществуването на Екзархията.

Честванията на 150-годишната от създаването на Българската екзархия продължават и утре. В петък българският патриарх Неофит ще отслужи благодарствен молебен в катедралата Свети Александър Невски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай