Изкуството да твориш с природа - изложба на картини от сухи цветя ошибана

Изкуството да твориш с природа - изложба на картини от сухи цветя ошибана | StandartNews.com

Уникалните творби ще бъдат изложени от 23 до 30 ноември в зала "България", фоайе на 1-ви балкон

Като част от 25-ите дни на японската култура в България галерия „Нирвана" с подкрепата на Посолството на Япония организират изложба на картини от сухи цветя ошибана, която може да бъде видяна между 23 и 30 ноември в зала „България", фоайе на 1-ви балкон. Официалното откриване на изложбата ще бъде на 23 ноември, неделя, от 16:00 ч., а входът е свободен.

Древното изкуство ошибана има над 1000-годишна история и представлява създаване на художествени творби от сухи цветя и други растителни материали. Ошибана изисква прецизност във всеки детайл и специално отношение към използваните материали. Цветята и растенията се изсушават и полагат върху ръчно изработена хартия уаши.

В началото японците събирали и изсушавали цветя, за да запазят за по-дълго време спомена от приятно пътуване или любим човек. През годините обаче тази традиция се превърнала във високо ценено изкуство, което запленявало мнозина.

Една от тях е и авторката на изложбата. Тя се казва Валентина Ганева-Щерева и е дългогодишен национален състезател и впоследствие треньор по художествена гимнастика. От дълги години работи в японския град Кумамото. Именно там авторката се запознава с древното изкуство на ошибана и започва да твори.

Всички образи и сюжети на нейните творби са изработени от цветя, корени, мъхове и други растителни материали, които са изцяло взети от флората на Япония. Те са подредени в красиви форми, природни пейзажи, исторически и културни забележителности, както и портрети. Част от картините на авторката са притежание на колекционери от Япония, България, Канада, Франция, Дубай, Южна Африка и др.

За Дните на японската култура в България

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 година. За двадесет и пета поредна година българската общественост има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2014 година се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай" и с любезната финансова подкрепа на: Allianz, LB Bulgaricum, Astellas, Lexus, Canon, Mitsubishi Corporation, Геотехмин, Toshiba, JTI, Toyota, Kaliakra Wind Power, YAZAKI и Yokogawa България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай