Иво Погорелич свири в зала „България“

Гениалният пианист излиза на 26 януари със Софийската филхармония

Иво Погорелич свири в зала „България“ | StandartNews.com

Иво Погорелич излиза в зала „България“ на 26 януари със Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров. В първата част публиката ще чуе Концерт за пиано от Роберт Шуман, а във втората оркестърът ще представи Симфония № 7 от Бетовен. Критиците са категорични - Погорелич е гений, от когото имаме нужда. Той харесва изненадите и смело руши стереотипите. Екстравагантен пианист, чието поведение може да изглежда странно, но интерпретациите му доставят неземна наслада. Публиката го обожава, концертите му предизвикват истерии, а той отдавна е със статут на легенда.

Погорелич започва да свири на пиано на 7. На 12 вече учи в музикалната школа към Московската консерватория. Името му нашумява през 1980-а на Международния конкурс "Фредерик Шопен". След решението на журито да го отреже от състезанието, Марта Аргерих го нарича гений и напуска. Скандалът приковава вниманието към Иво, а той защитава славата си с поредица изключително успешни концерти. Неговите дебюти в Париж, Лондон, Мадрид, Брюксел, Ню Йорк, Рим затвърждават името му на виртуоз. След смъртта на жена му той се оттегля за повече от десетилетие от сцената, на която се завръща през 2007-а. Погорелич свири с най-добрите оркестри и диригенти в света, а записите му са очаквани с нетърпение от почитателите му. Наскоро той подписа договор със Сони класикъл. Първият запис за новия лейбъл - след дълго сътрудничество с Дойче грамофон - ще бъде Втората клавирна соната от Рахманинов заедно с две сонати от Бетовен – № 22 във фа мажор и № 24 във фа диез мажор.

Легендарният пианист подава ръка и на млади музиканти. През 1986-а създава стипендия за надарени изгряващи артисти в Хърватия. През 1989-а създава фестивал, който помага на обещаващи таланти да започнат кариерата си, като получат възможност да свирят на една сцена с него. През 1994-а основава фонд за набиране на средства за построяване на болници в Сараево. Изнася благотворителни концерти за Червения кръст, застава зад каузи като борба против рака и множествената склероза. Той е и посланик на добра воля към ЮНЕСКО

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай