Гонят писателите от къщата на Ламартин

Гонят писателите от къщата на Ламартин | StandartNews.com

Областната управа започва търга от 1599 лева

Нито протестите на пловдивските писатели, нито петицията, която бе организирана в интернет "Да спасим къща "Ламартин" няма да отложат насрочения от областния управител на Пловдив Венцислав Каймаканов търг за творческия дом на пловдивските писатели. Цветето на Джамбазтепе, както е известна една от най-красивите постройки в Стария Пловдив, ще бъде предложена за концесия в срок от 10 години на 4 юли. Търгът е таен и ще се проведе в сградата на Областната администрация на пл. "Никола Мошанов" 1.

Имотът, който е паметник на културата с национално значение, е с началната тръжна цена 1599 лв. без ДДС. При липса на интерес, ще се повтори на 25 юли. Срещу решението на губернатора скочиха до един пловдивските литератори, подкрепиха ги и други представители на културните среди под тепетата, за които от години къща "Ламартин" е средище на духовен живот. Писателите имат своите аргументи, които най-вече клонят в емоционална посока. Творческият им дом пази спомени от годините, когато е приютявал най-известните български автори. Все още подслон в къщата намират литератори, които гостуват за кратко под тепетата или пък имат някакъв служебен ангажимент в Пловдив и трябва да пренощуват за една-две вечери. Областната управа обаче също стои на своите позиции и аргументи за провеждане на търга, които се базират на законови норми, срокове и документи. Губернаторът счита, че Дружеството на писателите не е направило необходимото, за да бъде възобновен договорът за безвъзмездно ползване на къщата. Причината е, че дружеството е било регистрирано като юридическо лице с нестопанска цел в частна полза. На това основание Министерството на финансите отказва учредяване на безвъзмездно право на ползване върху имота. Въпреки пререгистрацията на дружеството то не е направило необходимите постъпки, за да кандидатства наново за имота.

Ето и цялата сага с къща "Ламартин", която преди броени дни оповести лично Венцислав Каймаканов. Областна администрация Пловдив е сезирана с молби вх.номер 25-00-57/28.12.2009г./20.04.2010г. от председателя на Дружеството на писателите в гр. Пловдив за откриване на процедура по Закона за държавната собственост за учредяване безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години за "Ламартин". За имота има съставен акт за публична държавна собственост по кадастралната карта на Пловдив. Къща "Ламартин" е паметник на културата от национално значение и съгласно Закона за културното наследство като такъв има статут и на културна ценност. Имотът се ползва като творческа база от Дружество на пловдивските писатели от 1988г., предоставен от общината с договор за 10 години, като срокът е приключил през 1998 г. и до настоящия момент Сдружението на писателите ползва имота без правно основание. Министерството на културата е изразило писмено становище през март 2010 година, че не възразява да бъдат предприети действия по реда на Закона за държавна собственост и имотът да бъде представен за управление на дружеството. За осъществяване на процедурата от страна на областна управа е комплектована и изпратена преписка със становище до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да бъде учредено вещно право на ползване за срок от 10 години с решение на Министерския съвет. С писмен отговор от април 2013 г. обаче областният управител е уведомен от МРРБ, че преписката за осъществяване на процедурата по учредяване безвъзмездно право на ползване е прекратена на основание становище на Министерството на финансите, че сдружението е регистрирано като юридическо лице с нестопанска цел в "частна" полза и като такова може да извършва "стопанска дейност", което е в противоречие с режима на публичната държавна собственост. След отказа на регионалното министерство сдружението на писателите е уведомено, че може да извърши промяна в регистрацията си като сдружение с "общественополезна дейност". От май 2013 г. областна администрация многократно е кореспондирала със сдружението да се пререгистрира и да поднови искането си за процедура по предоставяне право на ползване. Година по-късно писателите правят пререгистрацията, но не новират искането си за ползване на къщата и така се стига до решението за търга.

Френският поет отседнал тук на път за Ориента

Kъщата на Георги Мавриди, наречена на името на Ламартин, е построена през 1829 г. на ъглов парцел, граничещ с три улици в Пловдив. Разположението й е причина и архитектурата й да е от по-особен тип. Днес възрожденското здание се издига на самия връх в Стария град. Съществуват интересни истории за престоя на Ламартин, който в действителност е съвсем кратък - едва 3 дни. Тогава известният френски поет и политик все още се занимава само с дипломация, а гласност на своя поетичен талант дава значително по-късно. Прочут с пътуванията си из Ориента, Ламартин обикаля далечни земи и през 1833 г., връщайки се от дълго пътешествие, отсяда в Цариград. Придвижва се с голям керван, заедно с жена си, свитата и багаж. Освен това с тях е имало и двама татари, които са предхождали свитата. Единият от тях винаги е трябвало да тръгне няколко часа преди другите, за да подготви местата за нощуване. Домакинът, който ги посрещнел, е имал грижата да приготви храната и фураж за 30 коня. Пътуването на Ламартин от Цариград до Одрин не е представлявало голям интерес за него. От Одрин до Пловдив французинът пътува 3 дни. Близо до градa забелязва препускащи към него конници. Единият от тях - грък по рождение, достига пръв и докосва дрехата на поета, което означавало, че трябва да отседне в неговата къща.

Ламартин е изключително впечатлен от посрещането. Пристигането му в града е грандиозно събитие. Много хора се стичат да го посрещнат. Къщата, в която отсяда, той описва като изящна и просторна, с 24 прозореца и европейска мебелировка. Там пристигат да го приветстват градоначалникът и други знатни хора в града. Поетът описва изключителното благородство и любезност на собственика Мавриди. В дома-музей е имало експозиция на фотоалбуми, бюст на поета и карта с маршрута на пътуването на Ламартин през България. За жалост обаче от години от нея са останали само стените и две табели, които насочват хилядите туристи кой е отсядал в този дом. На първата, която е по-малка и е от камък, пише, че тук е пренощувал дипломатът Ламартин. На другата е посочено, че 170 г. след сънародника си поет тук е бил и президентът Франсоа Митеран. Двете плочи събират тълпи от туристи всеки ден. Малцина обаче са тези, които пожелават да влязат вътре, защото стаите са потънали в нищета и мрак. Абсурдно е, но дори стаята на Ламартин не се поддържа, а с нея започва разходката в иначе впечатляващия като размери дом. По стените на стаята на поета има окачени и избелели снимки, на които не личи нищо. Маса и няколко потънали в прах столове, три скъсани книги за мнения, впечатления и препоръки за гостите и няколко издания стихове на Ламартин, които са поставени под стъкло, също прашасало. Подобно е положението в останалите стаи. Целият дом тъне в пълен мрак, тъй като няма останали здрави лампи.

Наричали я "Цветето на Джамбазтепе"

Къщата е обявена за народна старина с протокол номер 48 през 1927 г. и е регистрирана в "Държавен вестник" номер 221. Впоследствие с промяна на законодателството и терминологията през 1963 г. е декларирана, а през 1995 г. вече е регистрирана като архитектурен строителен художествен и исторически паметник на културата от национално значение. Реставрирана е през 1954, 1971 и 1975 г. Сградата е на почти 190 г., притежава архитектурни достойнства, има богата художествена украса, орнаментирани тавани и алафранги. Навремето туристите по списък са водени в къща "Ламартин", защото е била задължителен обект в разходката на туроператорите. Наричали са я "Цветето на Джамбазтепе".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай