Голям български скулптор подреди юбилейна изложба

Иван Русев празнува 70 на „Шипка“ 6

Голям български скулптор подреди юбилейна изложба | StandartNews.com

Изложба, посветена на 70-годишнината на Иван Русев, с участието на Галя Благоева, Габриеле Бергер, Димитър Николов, Елена Иванова, Ивайло Аврамов, Кирил Кузманов, Петер Цанев, може да бъде видяна до края на юли в залите на „Шипка“ 6.

Големият скулптор кани малка група автори от различни поколения, които споделят неговата творческа философия за отстраненото наблюдение към себе си. Те изследват изкуството като форма на мисловни действия, подчертаващи процеса на самоопределяне на творческия акт.

„Проектът „Самоопределения на скулптурата“ търси и описва нов вид пространства в изкуството на скулптурата. Авторите в изложбата представят художествени стратегии с акцент върху процесите на самоопределяне на ниво автономна мотивация и вътрешно регулиране на границите на изкуството.

„Творческият път на Иван Русев е свързан с продължителна и последователна защита на съвременните параметри на скулптурата. Системният му стремеж към възможно най-чист изказ, интересът към текстурите на естествените материали и впечатляващият размах на неговото въображение несъмнено го определят като един от водещите протагонисти на постминималистичната тенденция в българската скулптура през последните четири десетилетия. Деликатното метафизично присъствие на интуиция, която не поставя граница между изкуството и природните феномени, превръща работите на Иван Русев във философски метафори, при които процесът на създаване е неделим от смисъла и значението на самите скулптурни произведения“, казва кураторът на изложбата Петер Цанев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай