Гледаме за първи път у нас "Електра" от Рихард Щраус

Пламен Карталов е режисьорът на зрелищния спектакъл

Гледаме за първи път у нас "Електра" от Рихард Щраус | StandartNews.com

За първи път в България почитателите на класиката ще се насладят на „Електра“ от Рихард Щраус в режисьорската версия на Пламен Карталов. Така Софийската опера се присъединява към най-престижните театри в света, които имат в афиша си модернистичната творба.

„Електра“ е поредната изключително сложна творческа задача, пред която се изправя националната трупа – след тетралогията „Пръстенът на нибелунга“, „Тристан и Изолда“ и „Парсифал“ от Рихард Вагнер. Само и единствено български певци се справят блестящо с вокалния стил на Рихард Щраус. Партитурата е изпъстрена с високи оркестрови трудности, а Пламен Карталов както винаги извайва художествените образи и ги поставя в нови измерения.

Премиерата на „Електра“ се появява във време на пандемия и редица изпитания на духа. Но това е и доказателство за смелостта на Софийската опера точно в този момент да представи пред своята вярна публика завладяващ спектакъл, който очертава ясна визия за развитието на театъра в близкото бъдеще, коментира Пламен Карталов.

В главните роли ще видим Лилия Кехайова и Диана Гуглина като Електра, Гергана Русекова, Мариана Цветкова и Йорданка Милкова – като Клитемнестра, Радостина Николаева и Цветана Бандаловска като Хризотемида, Даниел Острецов и Емил Павлов като Егист, Веселин Михайлов и Атанас Младенов – в образа на Орест. Диригент е маестро Евън-Алексис Крист, сценограф Свен Йонке.

„Драмата на Електра се състои в това, че всичко добро, което е била тя в живота си до смъртта на Агамемнон, е мъртво. За нея няма път напред. Тя има силата да отрече цялата действителност, проявява характер, а характерът е конфликтът на душата с реалността. Ако този проблем има извод, той е, че силният човек може да бъде добър или лош по свой избор, а слабият може да бъде само лош.  От много време Електра е част от живота ми. Мощната й фигура допуска до себе си само този, който напълно й се отдава, казва Лилия Кехайова, призовавана на моменти от маестро Карталов да бъде „като дива котка", "като мъж", "като обсебена".

„Не възприемам света в черно и бяло. Постъпките на Електра са оправдани, нейният девиз е "Кръвта се отмива само с кръв", а моят е "Тъмнината може да изчезне, само когато има още повече светлина". По повод на отмъщението съм съгласна с Конфуций, който казва: "Преди да тръгнеш на път към отмъщение, изрови два гроба". В случая с Електра, гробовете са повече“, коментира Диана Гуглина.

През 1903 година Рихард Щраус присъства на премиерата на пиесата „Електра“, адаптирана от Хофманстал за театъра на Макс Райнхард в Берлин. Композиторът веднага разбира, че драмата може да послужи за основа на оперно либрето и се свързва с писателя. Двамата поставят началото на изключително плодотворно сътрудничество, което ще продължи 20 години и ще създаде шест опери.

Рихард Щраус се утвърждава като оперен композитор след изумителния успех на „Саломе“ през 1905 година. Любопитно е да се отбележи, че новата му идея има същия произход като „Саломе“ - пиеса, гледана в Берлин, режисирана от Макс Райнхард и с актрисата Гертруд Айзолт в главната роля. Но приликите свършват дотук. В съвместната си работа Щраус и Хофманстал постигат перфектен баланс между текст и партитура. Хофманстал се съобразява с бележките на композитора и преработва отделни части на либретото. Всичко това се случва чрез писма по пощата, тъй като писателят живее във Виена, а Рихард Щраус – в Берлин.

„Електра“ е изключително новаторско произведение в едно действие, чийто сюжет включва убийство, измама и отмъщение: Електра е обсебена от желанието си да отмъсти за смъртта на своя баща Агамемнон. Тя подстрекава брат си Орест да убие виновниците - майка им Клитемнестра и нейния любовник Егист. Накрая удивена и засрамена от постъпката си, Електра танцува в екстаз, но преди края на танца се свлича мъртва на земята. След тригодишна работа „Електра“ е завършена. Световната премиера е на 25 януари 1909 година в Кралската опера в Дрезден. След „Електра“ Щраус се оттегля обратно към по-консервативен стил на композиране. Партитурата на „Електра“ е посветена на Натали и Вили Левин – близки приятели на композитора. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай