Гледаме Уди Алън на "Киномания"

Новият филм на култовия режисьор "Фестивалът на Рифкин" откри фестивала в Сан Себастиан

Гледаме Уди Алън на "Киномания" | StandartNews.com

Най-новият филм на Уди Алън „Фестивалът на Рифкин“ влиза в програмата на „Киномания“. Продукцията, избрана да открие фестивала в Сан Себастиан, у нас ще бъде показана в две вечери – от 20 часа на 21 ноември и от 19 часа на 25 ноември в Зала 1 на НДК.

Историята е за двама американци на кинофорума в Сан Себастиан. Завладяни от магията на събитието, красотата и очарованието на града и приказния свят на филмите, двамата неусетно се влюбват в млад френски режисьор и красива местна лекарка. Участват Кристоф Валц, Елена Аная, Луис Гарел, Джина Гершон и други.

„Фестивалът на Рифкин” е носталгичен, романтичен и ироничен, пълен с цитати и намеци за кинокласики на големи режисьори като Орсън Уелс, Жан-Люк Годар, Ингмар Бергман, Фелини, Трюфо и Луис Бунюел. В продуцентския екип е компанията „Медиапро“, помогнала за осъществяването и разпространението на „Полунощ в Париж“ и „Вики Кристина Барселона“.

„Фестивалът на Рифкин“ е готов от 2019-а, но откри тазгодишното издание на фестивала в Сан Себастиан през септември. На същия фестивал миналата година Алън обяви заглавието и испанският град прие радушно проекта и режисьора, отбягван в Америка заради обвиненията в сексуално насилие над доведената си дъщеря. Продукцията не влезе в конкурсната програма.

Друг световен хит на задаващата се "Киномания" е „Човешкият глас” по Кокто с Тилда Суинтън. Поредната и най-нова творба на испанския режисьор Педро Алмодовар по традиция ще се завърти у нас през ноември. Високоинтелектуалният и често екстравагантен артист винаги успява да изненада публиката с впечатляваща история. Сега това е „Човешкият глас” - 30-минутен филм по едноименната пиеса на Жан Кокто, който беше представен за първи път на фестивала във Венеция 2020 и получи възторжени отзиви от критиката, която го определи като „завладяващ”, „изключителен” и „магнетичен”. Това е първата англоезична лента на Алмодовар и първата късометражна негова продукция след пълнометражния му дебют през 1978-а. „Човешкият глас” разказва за жена, която очаква пристигането на доскорошния си любим край неговите куфари - заедно с тяхното куче, което не разбира, че стопанинът му го е напуснал. Две живи същества, страдащи и дезориентирани от изоставянето на човека, когото обичат. В главната роля е прекрасната Тилда Суинтън, която бе отличена във Венеция през септември със „Златен лъв” за цялостно творчество.

Прочутата едноактна пиеса на Кокто във времето вдъхновява много режисьори за екранизирането й, които канят само знаменити актриси: Роберто Роселини я снима с Ана Маняни, Ингрид Бергман е режисирана от Тед Кочеф, а преди 6 години ролятя бе изиграна и от София Лорен във филм, режисиран от сина й Едоардо Понти. „Човешкият глас“ ще бъде показан в зала 1 на НДК на 21 и 29 ноември на три прожекции. 

Есенното издание на „Киномания“ ще се проведе между 19 ноември и 6 декември. Форумът започва с филма „Страх“ на Ивайло Христов, получил голямата награда от фестивала „Златна роза“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай