Гледаме Ламбо и Велко Кънев по 7Arts

Откриха първата национална културна стрийминг платформа

Гледаме Ламбо и Велко Кънев по 7Arts | StandartNews.com

Постановките на Народния театър „Даскал“ с Велко Кънев и „Актрисата“ със Стефан Данаилов са сред премиерните в програмата на 7Arts.bg – първата по рода си национална културна стрийминг платформа, която обединява седемте основни направления в изкуството – театър, опера, балет, кино, музика, живопис и толк шоу спектакли, и ги прави напълно достъпни за гледане освен на територията на България, така и в глобален мащаб.

Всички, които вече нямат търпение да се докоснат отново до любимите си артисти и продукции, вече могат да го направят с премиерната програма на 7Arts, която включва някои от най-емблематичните продукции на Народен театър „Иван Вазов“, селектирани нови български филми, набиращите сериозна популярност и превърнали се в любими на мнозина стенд ъп комеди спектакли, изключително качествени изложби на изявени художници, вълнуващи разнообразни концертни формати на най-популярните и обичани музиканти, специално безплатно съдържание за най-малките.

Сред дебютните театрални спектакли, всички почитатели на родното изкуство могат да се насладят на няколко същински съкровища от репертоара на Народния, сред които оригиналните архивни кадри на великолепния моноспектакъл на огромния талант Велко Кънев „Даскал“ от Жан Пиер Допан (режисура Юрий Дачев) и „Актрисата“ - емблематичната постановка по Питър Куилтър с бляскавото участие на Стефан Данаилов и Аня Пенчева. Двата спектакъла са неслучайно избрани за старт на програмата на стрийминг платформата, като по този начин Народният театър и 7Arts отдават своята почит към двама от най-легендарните съвременни български артисти, чието творчество и наследство остават вечни.

Сред премиерните постановки може да бъде видяна и „Г-н Ибрахим и цветята на корана“ с участието на Мариус Донкин и със специалното участие на самия автор - Ерик-Еманюел Шмит на сцената на Народния. Пиесата е истински хит и е по случай юбилея на любимия директор на Народния Театър Донкин.

Почитателите на Новото българско кино пък ще могат да гледат за пръв път след официалната си премиера в напълно разпродадена зала 1 на НДК през юни 2019-а, най-новата документална продукция за световноизвестната българска пророчица „Ванга - Човек и феномен“ (режисьор Стоян Петров). Наред с известните вече предсказания на Ванга - за трагедията от проливането на кръвта в Сирия, за избора на първия чернокож президент на САЩ, за кошмара от пламъците на Нотр Дам, във „Ванга - човек и феномен“ се показват архивни кадри за бъдещето на Русия, България, Америка и Япония. Чуват се ясно думите на Ванга дали светът е изправен пред Трета световна война.

Зрителите на 7Arts ще могат да видят още няколко изключително атрактивни кино заглавия на режисьора Борислав Колев, като трогателната история на слепия Денис, който мечтае да стане склулптор – „Окото на минотавъра“, „Салто Мортале“ – историята на феноменалния щангист Ангел Генчев, „Рокендрол“ - документалния кино очерк за българските рок групи от 80-те и началото на 90-те години, и  „Джем Сешън“, чийто главен е известният в музикалните среди композитор, художник и реставратор Николай Иванов – ОМ.

Любителите на оперното изкуство също имат повод за радост –в платформата те ще могат да открият великолепните класики „Аида“, „Лебедово Езеро“ (балет) и „Дон Кихот“ на Държавна Опера Стара Загора.

Феновете на набиращия огромна глобална популярност формат Stand Up Comedy могат да се подготвят още от сега, защото ще може да се гледат новите спектакли на комедиантите Георги Кючуков, Тео Чепилов, Митака Велков, Dee Anna, Кубрат Аргилашки, Моника Найденова и Дими Деянски от „Inside joke Stand Up Comedy“ – „90s Stand Up Comedy 2020“ и „София срещу провинцията 2020“.

В премиерната програма на 7Arts са налични още две великолепни изложби представени от Нова Арт спейс -първата  е на  големия български живописец и график Милко Божков, а втората е Сборна лятна колекция, обединяваща имена като Бойко Митков, Алекс Манчев, Атанас Яранов, Андрей Лекарски, Димитър Буюклийски, Петринел Гочев, Енчо Пиронков, Васил Стоев, Снежана Славова, Христо Йотов, Любен Диманов, както и специално детско анимационно съдържание, достъпно за гледане от малчуганите напълно свободно.

В програмата на платформата съвсем скоро ще могат да се гледат и „Куклен театър за деца и възрастни“ от Държавен Куклен Театър Стара Загора, както и „Дон Кихот“.

„Идеята за културен стрийминг не е нова. Ковънт Гардън, Бродуей, Метрополитън  отдавна правят подобни онлайн излъчвания на собствените си постановки. Реално ситуацията, в която попаднахме ни даде тласък и много голяма енергия да създадем проекта 7Arts, защото българската култура има нужда от този тип инфраструктура. Аз я наричам „дигитална инфраструктура“, защото съдържанието - културните продукции - достигат много по-бързо до много повече хора не само България, а по целия свят. Ние знаем, че има българи навсякъде по света и инфраструктура като 7Arts.bg ще даде възможност тези изкуства да достигнат до всеки дом и до всеки един българин“, споделя Андриана Петкова, един от създателите на платформата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай