Гледаме филм за Аскерите по БНТ

Арт гилдията празнува 30 години от началото на наградите

Гледаме филм за Аскерите по БНТ | StandartNews.com

„Дългият път към нощта на Аскеер“ е заглавието на нов документален филм, който БНТ1 ще излъчи на 29 юни от 22 часа. Лентата е дълга 58 минути и е първият документален разказ за създаването и историята на театралните призове.

БНТ е свързана с престижната награда от самото й създаване – в Златния фонд се пазят всички заснети церемонии, с изключение на първата, която не е била снимана с камера. Тя се е състояла в НДК през 1991 година и е продължила само 45 минути. От нея са запазени само няколко снимки, които екипът на филма издири и ще покаже.

Лентата отново ще срещне зрителите с големи имена на българската култура, много от които вече не са сред нас. Ще си припомним затрогващите реакции на любимци на публиката, носители на наградата през годините – как се чувства Йордан Радичков, получавайки своя Аскеер, как Татяна Лолова ни кара да се смеем, защо плаче Мария Каварджикова и за какво тъгуват Юлия Огнянова и Иван Кондов.

Специално за филма са заснети интервюта с големия Васил Михайлов, Миро Пашов, директор на театър „Българска армия“, Диана Добрева, трикратен носител на „Аскeер“ и режисьор на церемонията в десет поредни години, Милен Миланов, дългогодишен председател на фондация „Аскеер“, Влади Люцканов – актьор и дългогодишен режисьор на церемонията, Георги Чапкънов-Чапа, автор на статуетката на наградата, Ивайло Христов, актьор, режисьор и дългогодишен участник в церемонията. Някои от тях споделят неизвестни до сега факти, останали зад кулисите.

Във филма ще видим и цяло съзвездие млади актьори и изгряващи звезди.

Лентата носи духа на типичния за „Аскеер“ мюзикъл - спектакъл и включва редица знакови откъси от церемониите през годините. Сценарист е Албена Александрова, а режисьор – Станислав Терзиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай