Герои от романи оживяват в хитове на екрана

Филми и сериали по книги са сред най-гледаните по HBO GO   

Герои от романи оживяват в хитове на екрана | StandartNews.com

Гледането на сериали и филми е приятно и лесно, но книгата или сценария винаги са първи и носят магията на въображението, превърнато в писмено слово. В последните две години продукциите, базирани на романи се радват на все повече интерес и от страна на стрийминг платформите, който ги адаптират, и от страна на зрителите. Ето и селекцията със заглавия на ленти по книги, които можете да гледате в HBO GO.

„Доза щастие“  

Адаптация на Яна Титова по книгата на Весела Тотева „Падение и спасение“ - филм, който продължава каузата за информираност и превенция на зависимости. Това е най-гледаната българска драма в модерната ни кинокултура. Подчертано цветен като решения във визията и операторски подход, филмът разказва история за силата на волята и любовта на и към близките. Книгата е определяна от читателите като много директна, лична, неспестяваща нищо – така, както е в реалния живот.

„Възвишение“

Режисьорският кинодебют на Виктор Божинов през 2018-а година по историческия роман на Милен Русков бе истинско събитие - в на големия екран, и в платформата HBO GO, където бе на първо място сред филмите за премиерни си месец. „Възвишение“ изследва реалността на революционното движение през 70-те години на 19 век в България чрез историята на Гичо от групата на Димитър Общи, който получава специална мисия - да достави писмо до Васил Левски

„451 градуса по Фаренхайт“

Романът на Рей Бредбъри има няколко екранизации. Филмът от 2018-а е смела адаптация на HBO Films, която си позволява да интерпретира и добави елементи, но посланието в крайна сметка е едно и също – любовта към писменото слово, жаждата за знания и емоции в света на книгите е стремеж, който трудно може да бъде потушен. Във филма действието се развива в Америка в бъдещето - медиите са опиат, интернет ботове контролират всекидневните дейности, историята на човечеството е съкратена или пренаписана, а бригади бляскави пожарникари са на мисия, предавана пряко по телевизията. Те откриват и унищожават книги, като изправят собствениците им пред правосъдието.

„Отворени рани“ – 1 сезон, 8 епизода)

Адаптацията на HBO по едноименния роман на Джилиан Флин се превърна в истински фурор и една от най-емблематичните роли в сериал за Ейми Адамс. Журналистката Камил Прийкър се връща в родното градче, за да направи репортаж за убийствата на две момичета. Опитва се да сглоби психологическия пъзел от своето минало и вижда себе си в децата, а това е опасно. Рядко срещана огледална адаптация на книга в сериал, в която и двата формата предават напълно усещането за историята – стресиран си да продължиш, но не можеш да спреш да четеш или да гледаш. Режисурата на Жан Марк Вале е безпрецедентна, а саундтракът на сериала дава невероятна плътност на историята.

„Историята на прислужницата“ - 3 сезона, 36 епизода

Дистопията на Маргарет Атууд се превърна в безспорен международен стрийминг хит, а сериалът обърна още повече светлините към книгата, която у нас  излезе като „Разказът на прислужницата“.  Елизабет Мос е велика като Офред и чакаме с нетърпение четвърти сезон, в който освен като актриса, тя ще направи и режисьорския си дебют с някои от епизодите. 

„Другият“ – 1 сезон, 10 епизода

Романът на Стивън Кинг оживява в 10 епизода, проследяващи разследването на жестокото убийство на 11-годишно момче и странните обстоятелства около него. Детектив Ралф Андерсън е изпратен на мястото на престъплението, след като осакатеното тяло на Франки е открито в гора в Джорджия. Мистерията кара Ралф, който все още не е преживял смъртта на собствения си син, да потърси помощта на екстравагантния частен детектив Холи Гибни (Синтия Ериво). Режисиран от Джейсън Бейтман, сериалът, който бе с премиера през януари, беше едно от най-гледаните заглавия на стрийминг у нас.

„Патрик Мелроуз“ - 1 сезон, 5 епизода

„Патрик Мелроуз“ е по популярната поредица от романи на Едуард Сейнт Обин, който критикува остро и с чувство за хумор британското висше общество, докато проследява мъчителната одисея на главния герой от травмиращото детство през злоупотребата с наркотици, лечението и изкуплението. Бенедикт Къмбърбач („Шерлок“) влиза в ролята на аристократичния и скандално забавен плейбой Патрик Мелроуз. Сериалът посвещава по час на всеки от петте романа, а всяка серия ни прави свидетели на няколко заплетени и емоционални дни от живота на Патрик.

„Гениалната приятелка“ - 2 сезона, 16 епизода

Неапол от книгите на Елена Феранте оживява още по-цветен, страшен, личен и завладяващ с двата сезона на сериала. Вече е потвърден четвърти, който предстои да се снима, за да могат хилядите фенове на историята на Елена и Лила да продължат пътешествието из 60-годишното им приятелство.

„Случаите на Корморан Страйк“ - 1 сезон, 7 епизода

Минисериалът по бестселърите на Дж. К. Роулинг, написани под псевдонима Робърт Голбрейт, проследява ветерана Корморан Страйк (Том Бърк), който работи като частен детектив с ентусиазираната си секретарка Робин Елакот (Холидей Грейнджър) в малък офис на улица „Денмарк“ в Лондон. Въпреки че има както физически, така и психически травми, прозорливостта на Страйк и опитът му се оказват ключови за разрешаването на сложните случаи, с които полицията не може да се справи. Сериалът е достъпен в HBO GO до 31 май, но пък книгите са налични в книжарската мрежа.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай