Г. Господинов с номинация за литературен приз №1 на Италия

Романът му „Времеубежище“ е сред петте финалисти на наградата „Стрега“

Г. Господинов с номинация за литературен приз №1 на Италия | StandartNews.com

Георги Господинов е номиниран за най-престижната литературна награда в Италия „Премио Стрега Еуропео“, съобщи bTV. Романът му „Времеубежище“ е сред петте финалисти в европейското издание на отличието за преводни книги. Господинов ще се състезава с автори като румънската легенда Ана Бландиана и носителя на „Гонкур“ Ерве Льо Телие.

„Времеубежище“  излезе през юни в Италия от издателство „Воланд“ и в превод на Джузепе Дел Агата. Наскоро рецензия във вестник „Ла Република“ определи българския писател като „Пруст, идващ от Изток“.

Наградата „Стрега“ ще бъде връчена на церемония на 17 октомври в Торино като финален акцент от международния панаир на книгата. Преди това петимата писатели от България, Франция, Румъния, Испания и Германия ще представят номинираните си романи в Рим на Капитолийския хълм.

„Стрега“ се присъжда ежегодно от жури, съставено от 20 италиански писатели, победители и финалисти на наградата. За европейското ѝ издание се номинират петима европейски писатели, преведени наскоро в Италия, и спечелили важно национално признание в страните си. Предвижда се и награда за преводача на отличената книга, предоставяна от BPER Banca.

За Георги Господинов това е втора номинация за престижното отличие. Първата беше през 2014 г. за романа му „Физика на тъгата“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай