Евтим Бачев с „културна“ изложба в Истанбул

Изложбата "Пловдив - Европейска столица на културата 2019 показва 30 фотографии на твореца

Евтим Бачев с „културна“ изложба в Истанбул | StandartNews.com

В деня на Светите братя Кирил и Методий желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул приюти фотоизложбата "Пловдив - Европейска столица на културата 2019" на Евтим Бачев. В криптата на изящния български храм са подредени 30 фотографии, уловили по специфичен начин духа на Града под тепетата.

Изложбата бе открита с камерен концерт на цигуларите от дуо "Туртов" - Андреана Туртова и Николай Туртов и Даниела Стоянова - пиано.

Българската общност край Босфора прие изложбата с огромен интерес. Присъстваха Ангел Ангелов - почетен консул на Република България в Истанбул, Фикрие Бюлюнмаз - архитектката, по чиито планове е възстановен храмът, представители на българската цариградска общност, както и представители на други християнски деноминации в града.

Организатор на събитието е пловдивската галерия "Тракарт". В ролята на куратор влезе популярният галерист и траколог Жорж Трак, който е и инициатор на мащабната реставрация на "Св. Стефан", приключила през 2018 г. Изложбата пренесе част от духа на древния и модерен Пловдив край Босфора и ще остане в криптата само няколко дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай