Емир Кустурица снима в Русия

Прочутият кинаджия разгледа музеен комплекс, посветен на Втората световна война

Емир Кустурица снима в Русия | StandartNews.com

Емир Кустурица е разгледал музейния комплекс „Пътят на паметта“, построен на територията на министерство на отбраната в Москва, който връща публиката към героизма на руския народ през Втората световна война. „Всичко тук е симбиоза между православното чувство и предаността към родината. Без тази философия Русия не би била страната, която граничи с Бога.  Сила, талант и вяра – това са опорните точки“, е коментирал Кустурица. Той е останал много впечатлен и от храма, на чийто централен купол е изографисан образа на Спас Неръкотворния. Кинаджията е сравнил фреските с тези на Леонардо.

Кустурица е бил в Москва за парада, посветен на Деня на победата, преместен от май за юни заради коронакризата. Новината при режисьора е, че ще снима сериал по романа „Мостът на Дрина” на нобеловия лауреат Иво Андрич. „Мостът на Дрина” е сръбската Библия – разказва за случилото се в периода, когато Турция е била у нас”, казва Кустурица. Четиривековната история на Андрич започва от разцвета на Османската империя и завършва с убийството в Сараево, поставило началото на Първата световна война.

Кустурица често работи в Русия – напоследък снима там музикални клипове на поп и рок групи. Последното му видео е към песента „Всичко наведнъж” на „The Hatters“ от Санкт Петербург. Стилът и атмосферата напомнят за култовите филми на Емир - „Циганско време” (1988) и „Черна котка, бял котарак” (1998).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай