Емил Стойчев насели Двореца с фантазиите си

Емил Стойчев насели Двореца с фантазиите си | StandartNews.com

Маестрото отвори личната си колекция за своя 80-и юбилей

Живописните абстракции на художника могат да се видят от утре до 26 юли

В десет зали на Националната галерия от утре до 26 юли ще греят 122 творби на Емил Стойчев.
Маестрото, който от години живее и твори в Париж, отбелязва с ретроспективата своя 80-и юбилей, който ще честваме на 26 юни. Спомням си, че за 70-годишнината си Стойчев пак нареди прекрасните си картини в Двореца. Живописните платна, автопортрети и абстрактни картини, които показва сега, са създадени в периода 1950 - 2015 година. "Голяма част от произведенията са от моята лична колекция. Изложбата няма окончателни контури освен тези на времето. Всяка картина има своя функция и значение в това време. Става въпрос за кодове, които създават уникалността на моите картини. Не бих използвал думата "стил", която е способна да заключи художникa в една формула, дa го "облече" в един-единствен костюм. Изложени са няколко цикъла. Един от последните е "Мракът", който показвам за първи път", споделя авторът.

Изкуствоведът Иван Маразов пише в каталога към изложбата: "Когато говорим за изкуството на Емил Стойчев, наред с чисто пластическите му измерения, несъмнено трябва да изтъкнем обстоятелството, че той със и във всяка картина превежда духовните измерения на своята вътрешна вселена".
Емил Стойчев е наследник на стара зографска фамилия. Фантастичният му реализъм кара някои от артцензурите в началото на 60-те години да спрат една от първите му изложби. Тогава негов колекционер купува почти цялата експозиция.

Художествената академия затваря вратите си за него. Но през 2010-а присъди на уникалния майстор званието доктор хонорис кауза.

През 1972-ра художникът показва за първи път своя сбирка зад граница, в Берлин. В началото на 90-те години се преселва във Франция. През 1993-та Жак Ширак, кмет на Париж по това време, го кани да направи изложба в двореца Багател. За него френска критичка казва, че изкуството му се разпознава от километър.
Други изкуствоведи при оценяването на таланта му са го поставяли до легенди като Домие, Жан Кало, Бейкън, Пикасо. Творби на Емил Стойчев ще има и в постоянната експозиция на музея "Квадрат 500", който трябва да бъде открит в края на май. Те ще бъдат в една зала с картини на други автори от неговото поколение - Генко Генков, Георги Баев, Димитър Киров, Светлин Русев, Енчо Пиронков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай