Джейсън Стейтъм – екшън герой за 70 милиона

Актьорът продължава да е любимец на феновете 20 години след дебюта си

Джейсън Стейтъм – екшън герой за 70 милиона | StandartNews.com

Джейсън Стейтъм отново завладя големия екран в поредния блокбъстър - „Хобс и Шоу“, третият филм от поредицата „Бързи и яростни“ с негово участие. Няма изненада, че този път е в главна роля – той се превърна в една от най-култовите екшън звезди на новото хилядолетие и продължава да бъде любимец на феновете.

Джейсън е роден на 26 юли 1976-а в Шайърбрук. Син е на Ейлийн и Бари Стейтъм – танцьорка и търговец. Първите му хобита са футбол и гмуркане. В продължение на

12 години се състезава за национален отбор по плуване

Не след дълго става професионален модел. През 1997-а дефилира за Томи Хилфигър, Грифин и Левис, „French сonnection“. Стейтъм дебютира в киното през 1998-а.  Докато демонстрира мускули по подиума, го запознават с Гай Ричи, който го снима в комедията си „Две димящи дула“. През 2000-а година Ричи отново вика Джейсън за роля - в „Гепи“, където е рамо до рамо с Брад Пит, Денис Фарина и Бенисио дел Торо. Филмът е трамплинът на британеца към Холивуд. През 2001-а участва в още две продукции. През 2002-а става Франк Мартин в „Транспортер“ на Люк Бесон – неостаряващата поредица циментира мястото на актьора сред елита на Холивуд. Следват продължения през 2005-а и 2008-а. През 2003-а той влиза в новата версия на „Италианската афера“.
През 2010-а Джейсън се присъединява към елитния състав от класически екшън герои в „Непобедимите“ – той е пред камерите със Слай, Арни, Джет Ли, Долф Лундгрен, Брус Уилис, Мики Рурк...През 2012-а влиза и продължението „Непобедимите 2“, в което си партнира още с Чък Норис и Жан-Клод Ван Дам. През 2014-а се разписва в „Непобедимите 3“, където споделя компанията и на Мел Гибсън, Антонио Бандерас и Уесли Снайпс.
През 2012-а „BBC News“ съобщиха, че през първото десетилетие от кариерата на Стейтъм
филмите на британеца са събрали

печалби от над 1 милиард долара

в световния боксофис. А това логично го прави една от най-касовите звезди в Холивуд.
През 2013-а Стейтъм се появи в края на „Бързи и яростни 6“. През 2015-а той направи официалния си дебют в поредицата като злодея Декард Шоу в „Бързи и яростни 7“. През 2017-а отново играе персонажа си в „Бързи и яростни 8“, но този път от страната на добрите. Сега заедно с Дуей Джонсън се вихри в „Хобс и Шоу“ –първия филм от високоскоростната екшън поредица, който разказва странична история, фокусираща се върху героите на Скалата и Стейтъм. След първия си уикенд на големия екран лентата е събрала над 180 милиона долара в световния боксофис.

През 2015-а Джейсън участва в комедията „Шпиони“ с Мелиса Маккарти, Роуз Бърн и Джуд Лоу. Филмът постигна големи успехи и всички останаха възхитени от жанровите възможности на Стейтъм, които той рядко показва в обикновените си екшън роли. За превъплъщението си на Рик Форд дори е номиниран за наградата „Избор на критиците“ - за най-добър актьор в комедия. Продължението на „Шпиони“ бе официално потвърдено през февруари 2018-а, но до момента няма серизоно развитие около продукцията.
От 2010-а насам Стейтъм живее със супер модела Роузи Хънтингтън-Уайтли. Двамата се сгодиха на 10 януари 2016-а. Първородният им син се появи на бял свят през юни 2017-а. Личното богатство на британеца клони към 70 милиона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай