Джейсън Борн чукна 50

Любимецът на нежния пол Мат Деймън може да се похвали с "Оскар" и "Златен Глобус"

Джейсън Борн чукна 50 | StandartNews.com

Любимецът на милиони фенки по света Мат Деймън празнува своя 50-годишен юбилей. Джейсън Борн е роден на 8 октомври 1970-а в Кеймбридж, Масачузетс, в семейство на борсов посредник и преподавателка по начална детска педагогика. На две години родителите му се развеждат. Когато е на 10, Мат се запознава с момче от квартала - Бен Афлек. Двамата стават неразделни най-добри приятели. Учат в Cambridge Rindge and Latin School, където и двамата се записват на актьорско майсторство. Деймън започва да учи английски в Харвард, но не след дълго напуска и се отдава на актьорството. След това се оказва, че бъдещите холивудски мачовци всъщност са десети братовчеди, което още повече укрепва връзката им.

Дебютът на Деймън на големия екран е през 1988-а с "Mystic Pizza" с Джулия Робъртс в малка роля, последвана от участие в "School Ties" (1992) с Брендан Фрейзър и Крис О'Донъл. През 1993-а излиза "Geronimo: An American Legend" с Джийн Хекман и Робърт Дювал, а през 1995-а - "Glory Daze" с Бен Афлек. На следващата година Деймън се снима в "Courage Under Fire" с Дензъл Уошингтън и Мег Райън. През 1997-а е премиерата на "Chasing Amy", а същата годината излиза и "The Rainmaker" на Франсис Форд Копола с Дани ДеВито, Клеър Дейнс, Мики Рурк. Отново през 1997-а по кината тръгва "Добрият Уил Хънтинг", чийто сценарий е написан от Деймън и Афлек, а в главната роля е Робин Уилямс. За оригиналния сценарий Мат и Бен получават "Оскар" и "Златен Глобус". Следва култовата му роля в "Спасяването на редник Райън" (1997) на Стивън Спилбърг, в който си партнира с Том Ханкс, Том Сайзмор, Вин Дизел. След това участва в "Комарджии", "Догма" и "Талантливият Мистър Рипли". 

През 2002-а Деймън изиграва за първи път един от най-популярните си герои - агент Джейсън Борн, в "Самоличността на Борн". Както знаем, Мат се завръща в ролята още няколко пъти - през 2004-а в "Превъзходството на Борн", през 2007-а в "Ултиматумът на Борн" и през 2016-а в "Джейсън Борн". 

Друга култова роля на Деймън е в поредицата "Бандата на Оушън". Той участва и в трите филма, които излизат между 2001 и 2007-а. В продукцията Мат си партнира с Брад Пит, Джордж Клуни, Анди Гарсия, Джулия Робъртс, Катрин Зита-Джоунс, Ал Апчино и други. 

Сред съвременните продукции на Деймън са "Светлина в тунела" (2010), режисиран от Клинт Истууд, "Агенти на съдбата" (2011) с Емили Блънт, "Заразяване" (2011), "Елизиум" (2012), "Интерстелар" (2014), "Марсианецът" (2015) и "Пълно ускорение" (2019), който получи номинация за "Оскар" за най-добър филм и спечели две статуетки от Академията в технически категории. 

Дълго време негова приятелка е Уинона Райдър, но се разделят през 2000-а. Женен е за Лусиана Баросо от 2005-а насам и имат три дъщери – Изабела, родена през 2006-а, Джия (2008) и Стела (2010). Мат беше провъзгласен за Най-сексапилния мъж на планетата от списание "People" през 2007-а. Носител е на "Златен Глобус" за най-добра мъжка роля за "Марсианецът".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай