Дворец на Нерон посреща публика

10-годишен ремонт възкресява чудесиите в архитектурата

Дворец на Нерон посреща публика | StandartNews.com

Дворец на император Нерон в Рим отвори за първи път вратите си след 10-годишен ремонт. Руините на разкошния „Domus Transitoria“, някога украсен със златни листа, скъпоценни камъни и седеф, лежат до добре запазената 50-местна обществна тоалетна сандък, ползвана от строители и роби. Дворецът е проектиран, така че да осигури хладнина от летните жеги и императорът вероятно е седял на мраморен трон с гледка към фонтани под сянката на копринен балдахин, както предполагат археолозите.

Нерон твърдял, че е потомък на Еней - легендарен герой от Троянската война, описван от Омир в „Илиада“, бил и голям фен на троянските героики. Таванът на двореца му бил украсен с митични сцени от Троянската война, някои от които вече са на показ в съседния музей „Палатин“.

Императорът, за когото се твърди, че се е самоубил, когато враговете му се доближили до него, не е имал много време, за да се наслади на „Domus Transitoria“ – къщата е наречена така, защото му е позволявала да „премине транзит“ през района от Палатин до Ескилинските хълмове. В лятна нощ през юли 64 година след новата ера в Рим избухва пожар, който бушува девет дни и превръща голяма част от Вечния град в развалини. Руините на двореца показват последиците от огромните пламъци.

Нерон не губи време и заповядва изграждането на нов и още по-величествен дворец на негово място - Domus Aurea или Златна къща - сред градини с лозя, пасища, гори и изкуствено езеро. Една от най-добре запазените части на комплекса са тоалетните, които най-вероятно са били използвани от строителните работници на Domus Aurea, пише artprice.bg. Скоростта, с която Нерон се впуска в новия проект, подхранва слухове, че пожарът е започнал по негова заповед. Легендата разказва, че човекът, който станал император само на 16, свирил на лира или цигулка на хълма, докато Рим горял под него.

Според Тацит, сенатор и историк, който живял по времето на пожара, Нерон обвинява за опустошението  християнската общност. Осъдените за пожара били разкъсани на парчета от диви кучета, приковани към кръстове или изгорени на клада, за да осветят града през нощта.

Почти всички колони, подове и мраморни стени в „Domus Transitoria“ били премахнати, за да бъдат построени бани за друг император - Траян.

Сградата е пресъздадена в две видео инсталации и 3D виртуална реалност. Смята се, че митологичните сцени, нарисувани по таваните, са дело на художника Фабулус, чиито произведения в рамките на Domus Aurea биха имали дълбоко влияние върху ренесансовите художници като Рафаел. Руините могат да бъдат посетени от петък до понеделник на малки групи от по 12 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай