Драго Драганов отвари онлайн музей за бг цирка

Драго Драганов отвари онлайн музей за бг цирка  | StandartNews.com

Топжурналистът и шоумен качи хиляди експонати в сайта за изкуството, донесло световна слава на България и зарязано от държавата

Драгомир Драганов хладнокръвно се бори срещу илюзиите си, но горещо преследва мечтите си. Довечера в галерия "Средец" в Министерството на културата той представя най-грандиозния си засега емоционален трофей: първия частен виртуален музей на българското цирково изкуство - Bgcircus.com. Към сайта има небивал интерес и очаквана тръпка от цял свят: десетки артисти и други ценители на жанра се свързват с Драго - за да споделят вълнения, фотоси, спомени... Защото известният журналист и водещ от БНТ, който се изявява още като шоумен и певец, е качил в планетарното интернет пространство афиши, снимки, плакати, програми, рекламни листовки от личната си колекция, събирана с години и посветена на цирка - може би най-голямата любов в живота му. И точно заради това - дълбока, изстрадана и донякъде необяснима. Изговорена от Драго с лирика и възторг.

"Като всяка международна сбирка, и тази няма и не може да има претенции за тоталност и неповторимост. Макар и подредени хронологично, експонатите отразяват скромна част от близо 120-годишната история на българския цирк. Те припомнят някои разтърсващи мигове под куполите - по света и у нас. Сайтът е скромен, може би дори нищожен принос за съхраняване на епизоди от паметта и традицията, на моментите на признание и слава", споделя Драго. И очаква съавтори, които пазят ценни документи и кадри. Династията Кехайови например отдавна му е завещала целия си архив. Самият той е събирал програми от пътуванията на елитни групи - наши и чужди като "Ронкали", "Чарлз Кни", "Кронен"... Често пътува до Будапеща, където има постоянно шапито, и, разбира се, до Русия, където циркът е издигнат в култ. Германия и Гърция също са сред предпочитаните му локации за представления.

Историята на Драго като поклонник и апологет на цирка започва в близката 1975-а. Той е само на четири, но е омаян от италианците върху леда, построен за гастрола им на мястото, където днес е НДК. И досега си спомня - но не като в сън, а съвсем отчетливо - бляскавите мъже и жени, които танцуват около фонтан, искрящ в светлина. "По-късно разбрах, че в Италия много си падат по този тип визия - има я и досега", връща лентата той. Някъде около 1980-а Драго вече е категоричен - трябва да стане дресьор. И първа жертва на неговите мераци винаги е по-малката му сестра. Не стига, че трябва да търпи прищевките му по темата, но брат й и баба им веднъж я загубват на излизане от някогашния софийски цирк. Момиченцето запазва присъствие на духа, казва къде живее и две каки я водят безпроблемно вкъщи. През това време Драго и баба им са обезумели от притеснение, от очите им бликат сълзи, но той здраво стиска първата си плячка - афиш от спектакъла "Парад на смеха". Така е поставено началото на колекцията, която съдържа вече над 10 000 плаката и 5000 програмки на представления на звезди и дебютанти. И въпреки че никой от фамилията няма нищо общо с цирка, родителите на Драго уважават странното му на първо четене хоби.

Драганов и досега помни 25 септември на 1983-а. Тогава се връща от училище - както винаги покрай цирка - и вижда тлеещите руини на изгорялата сграда. През следващия уикенд с баба му е трябвало да гледат първото шоу за новия сезон. Болката в душата му е огромна. Въпреки емоционалния шок, момчето не пропуска нито едно представление на пътуващите трупи. Обикаля фургоните, запознава се с артистите, моли ги за афиши от вечните им странствания, иска автографи. Тайно от майка си и баща си отскача от близки до столицата градове, за да гледа пристигналите там циркове. Звездите на манежа бавно, но сигурно запомнят симпатичното момче, което не може да догледа зрелището до финала, защото трябва да се прибере навреме вкъщи. Докато един ден изключителният Васил Николаев-Орфи, шеф на българските циркове, световноизвестен илюзионист и прекрасен човек, научава за страстта на Драго от Кръстю Първанов, тартора на единствената ни акробатична трупа със "Златен клоун" от световния фестивал в Монте Карло, и жена му Виолета. Казал им: "Доведете го". И Драго, без да се усети, тутакси споделил с аса бляновете си. Орфи веднага надушва, че в него има хляб и го предизвиква да импровизира етюд - все едно, че е под прожекторите. Доволен от артистичните му дарби, го изпраща на конкурс - за конферансие на цирковите постановки. Така преди да получи дипломата си за висше образование от Софийския университет "Свети Климент Охридски", Драго вече има официална категория за правоспособност. Легендарните Славови му подават ръка без колебание - и той стъпва професионално на манежа. До живот им е благодарен и задължен за уроците, моралната подкрепа и приятелството. Дресьорът Владимир Христов и неговата Веска пък му дават назаем първите лачени обувки за първата му премиера. Кети и Цветан Димитрови са първите артисти, с които той прави интервю за вестник "Средношколско знаме" през 1986 г. Те го възприемат като зрял човек, който е наясно какво иска от живота, и му дават безценни съвети. Всъщност именно гордо възседнал дресираната от тях камила, Драго за първи път в кариерата си казва: "Добър вечер, уважаеми дами и господа, добре дошли под купола". Съдбата му поднася още един подарък - партньорство, макар и единствено, с великия клоун Тошко Козаров.

За Драго Драганов страхотното изкуство, донесло световна слава на България и зарязано от държавата, не е нито глезотия, нито екзотика. Той доста се дразни, когато у нас политиката често е наричана цирк. "За разлика от нея, той е много чисто занимание", категоричен е журналистът шоумен. Любовта към зрелището винаги циркулира в мислите и кръвта му, не само защото всяка седмица е на театър. Както всички знаят, събира и фигури на животни, макети на фургони, камиони, шапита, има дори и миниатюрна будка за продажба на билети. Радва се на плакат на Мистер Сенко, подарен му от Астор. Уважава Силвестър Лолов за това, че сбъдна мечтата на хиляди столичани - двамата създадоха "Софийският цирк на сцена". Децата около градинката край стария Майчин дом още разказват как Драго Чая е извел на паша ламата. Това обаче надали е изненада за хилядите, гледали години наред някогашното му, суперуспешно авторско предаване по Канала, в което водещият редовно "представяше" любими животни от цирка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай