Доли Партън:Пътя към успеха ми проправи моят бюст

Кънтри иконата стана на 75

Доли Партън:Пътя към успеха ми проправи моят бюст | StandartNews.com

Тя пише два от най-големите си музикални хитове - "Jolene" и "I Will Always Love You" - в един и същи ден, а първата клонирана овца в света е кръстена на нея през 1996-а. Тя е Доли Партън - една от най-големите кънтри звезди на 20 век, която днес става на 75 години, съобщи bTV.

Доли Ребека Партън е родена е на 19 януари 1946-а, като е четвъртото от 12 деца в семейството на Ави Лий Керълайн и Робърт Лий Патън. Парите винаги са проблем за семейството, а детството на Партън е белязано от бедност в селските райони на Апалачия. Но първият й контакт с музиката идва именно от семейството й - и най-вече майка й, която пее и свири на китара. Скоро Партън получава първата си китара от свой роднина и започна да композира собствени мелодии. На 10-годишна възраст вече започва да се изявява професионално, като се появява в местните телевизионни и радио предавания в Ноксвил.

Доли Партън дебютира на сцената на "Grand Ole Opry" едва 13-годишна, като се мести в Нашвил, след като завършва гимназията. Оттам през 1967-а започва голямата й кариера, като става известна с дуета си с кънтрипевеца Портър Уагънър и участието си в ТВ шоута, в които пародира образа на сексапилна блондинка.

Впоследствие Партън решава да продължи сама по музикалния си път, като стартът на соловата й кариера е белязан от песен, която представлява своебразно "сбогом" с Уагънър - "I Will Always Love You" - песен, която повечето свързат със сърцераздирателното изпълнение на Уитни Хюстън във филма "Бодигард" с Кевин Костнър. Но както самата певица казва: "Ако искаме дъга, трябва да се примирим с дъжда". И продължава сама към големия успех. Тя казва с чувство за хумор: "Пътя към успеха ми проправи моят бюст".

Сред най-големите хитовете на Партън се нареждат едно след друго парчетата "Joshua" (номер едно хит през 1971-а), "Jolene" (също станал номер едно през 70-те), "The Bargain Store", "Here You Come Again" (първият й кросоувър хит между кънтри и поп, донесъл й първа награда "Грами" през 1977-а), "9 to 5" и "Islands in the Stream", както и много други. Отличителният й глас и умения като авторка на песни и носят много големи награди. Всъщност списъкът с награди в кариерата й е направо безкраен - седем награди грамита, десет награди на Американската асоциация на кънтри музиката, пет награди на Академията за кънтри музика и три Американски музикални награди.

Доли Партън има 25 златни, платинени и мултиплатинени плочи в дискографията си, 41 албума в Топ 10 на кънтри чартовете и 25 пъти песните й са оглавявали класацията на "Билборд" за кънтри сингли - рекорд, който остава ненадминат и до днес. Доли Партън има над 100 млн. продадени копия от сингли, албуми и компилации на физически носител и в дигитален вариант, а за забележителната си музикална кариера е въведена е в "Залата на славата на кънтри музиката" през 1999-а.

Доли Партън се е снимала е и във филми - хитовата комедия "От 9 до 5", в който участва заедно с Джейн Фонда и Лили Томлин. Също така участва и в лентите Rhinestone (1984), Steel Magnolias (1989), Straight Talk (1992), Unlikely Angel (1996), Frank McKlusky, C.I. (2002) and Joyful Noise (2012). През 1986-а Доли Партън поема в съвсем нова посока - тя отваря собствен тематичен парк в Пиджън Фордж, Тенеси, наречен Dollywood - увеселителният парк остава популярна дестинация за посещения и до днес. 

Именно в Нашвил, откъдето тръгва звездната кариера на Партън, певицата се запознава в обществена пералня и с бъдещия си съпруг Карл Дийн, с когото са женени от 1966-а. За 50-годишнината от сватбата им двамата подновяват брачните си обети. И въпреки, че певицата се ражда в толкова голямо семейство, двамата нямат наследник - Доли вече не може да зачене след претърпяна операция през 1982-а. 

През годините Партън работи с различни благотворителни организации в подкрепа на многобройни каузи и е създава собствена фондация "Dollywood" през 1996-а. С цел подобряване на грамотността сред децата, тя създава програмата "Dolly’s Imagination Library", която дарява над 10 млн. книги на малчуганите годишно. През 1994-а издава мемоарите си "Доли: моят живот и други недовършени работи". Статусът на Партън в САЩ е толкова култов, че в края на 2019-а Нетфликс продуцира серии по текстовете на нейните песни - "Dolly Parton's Heartstrings" включва осем епизода, като всеки разказва история, свързана с герои от творчеството на певицата.

Последната голяма новина около Доли Партън е как приятелството й с ливански лекар помогна за създаването на ваксина срещу Ковид-19 - на американската биотехнологична компания "Модерна". Както стана ясно, принос за този успех има и кънтри легендата, която искрено се е заинтересувала от борбата с болестта заради приятелството си с Наджи Абумрад, лекувал я след лека автомобилна злополука. Партън дарява крупната сума от 1 милиона долара още през април 2020-а, само месец след обявяването на пандемията. Тя прави дарението си към фонд в университета, в който работи д-р Абумрад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай