Чешки топ драматург закъсня за премиера в София

Полетът на Петер Зеленка предизвика серия от силни емоции

Чешки топ драматург закъсня за премиера в София | StandartNews.com

Чехът Петър Зеленка, авторът на пиесата „Теремин“, успя да се класира за първата премиера на спектакъла в Народния в луда надпревара с времето. Полетът на прочутия драматург закъсня с час и половина и той пристигна в театъра половин час след обявеното в 19 начало.  Публиката, която препълни камерната зала обаче присъства на рядко изживяване в минутите, с които отложиха старта на „Теремин: музика, любов и шпионаж“. Валентин Ганев, който не само играе в постановката, но е и нейн режисьор,  разказа завладяващи факти около прелюбопитната история на изобретателя Лев Теремин, „гарнирани“ с шеги и закачки за времето, в което геният живее и твори в Съветския съюз, както и за създадения от него музикален инструмент.

След това включи на живо по телефона самия Зеленка, който поздрави публиката и получи бурни аплодисменти и пожелания да пристигне по-бързо. „Сигурно повечето от вас знаят за онзи висш държавен ръководител, който закъснял за представление и когато пристигнал,  в негова чест всичко започнало отначало. Ние няма да правим така, но ако искате, мога и да ви посвиря на контрабас, докато чакаме“, пошегува се Ганев. В крайна сметка спектакълът започна, а минути след това Зеленка пристигна в компанията на Николай Гундеров, който не само като чешки възпитаник е дясната ръка на Валентин Ганев в постановката. След финалните аплаузи авторът засипа екипа с комплименти. Зеленка спря снимките на собствения си филм „Моделиерът“ в чужбина и прекара у нас няколко часа, за да уважи събитието. На премиерата по специална покана на Народния театър бе и посланикът на Чешката република Негово превъзходителство Душан Щраух. Следващите представления са на 4, 11 и 16 юни. В напрегнатия трагикомичен спектакъл като Лев Теремин се изявява младият Стефано Додуров, в останалите роли са Руси Чанев, Йосиф Шамли, Стефан Къшев, Деян Ангелов, Стефания Колева, Ванеса Лу, Гергана Змийчарова, Благовест Благоев, Теодор Елмазов и Пламен Пеев.   

„Теремин: музика, любов и шпионаж“ въвлича зрителите в драматизираната документална история на изобретателя Лев Теремин и на практика е пиеса с много двойни дъна. “Това, което наистина предизвиква сълзи, е личността на Лев Теремин – жесток човек, неспособен да общува с близките си, крайно несправедлив към тях, нараняващ емоционално както съпругата си, така и приятелите. На финала обаче зрителят си дава сметка защо Теремин е такъв – животът му е същински ад. Той е бил агент на службите и е имал дарбата да прозира отвъд видимото на нещата и събитията“, разказва авторът на пиесата Петър Зеленка. “Едно от нещата, за които става въпрос тук, е какво знаем ние за действителните намерения на хората, за техните мотиви. Приемаме за даденост, че всеки изобретател би трябвало да се гордее със своите творения, но защо не допуснем, че той по принуда е изобретявал и мрази работата си. Тук стои въпросът може ли наистина човек да изобретява с примка на шията, възможно ли е да заповядаш на някого да бъде гений. Ето това пита тази пиеса”, добавя той. Зрителите чуват и  звука на няколко действащи Тереминвокса. Единият от тях е подарък за екипа от Петър Зеленка. Тереминвокс е безконтактен музикален инструмент,  прародител на днешния синтезатор и в по-широк смисъл родоначалник на електронната музика. През 2019 изобретението навършва 100 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай