БНТ пуска „Тютюн“ в чест на Корабов и Коканова

90 и 80 години от рождението на големите кинаджии отбелязваме през декември

БНТ пуска „Тютюн“ в чест на Корабов и Коканова | StandartNews.com

БНТ почита Никола Корабов и Невена Коканова с „Тютюн“.  90 и 80 години от рождението на големите кинаджии отбелязваме през декември.  В събота и неделя БНТ2 ще излъчи двете части на игралния филм по едноименния роман на Димитър Димов „Тютюн“. Адаптацията и режисурата са на Корабов, оператор е Въло Радев, а музиката е на Васил Казанджиев. "Тютюн" е създаден през 1961-ва, а година по-късно е награден със „Златна роза“ на Варненския кинофестивал.

Работата си над сценария Корабов нарича „игра с огъня“ не само заради сложността оригиналния текст да бъде преведен на езика на киното, но и заради мъчителната съдба на самия роман. Той признава, че докато продължават критиките към Димов, той искрено му се е възхищавал. Изборът на Коканова за главната роля също се вписва в драматичната история на лентата. Членовете на Художествения съвет смятат, че младата стажант-актриса в Ямболския театър е неприемлива за образа на Ирина. Някои наричат нея „невзрачна“, а режисьора – „безумец“. Засипват го заплашителни писма, подложен е на безпрецедентен натиск, а срещу кастинга „въстава“ дори киногилдията. Димитър Димов предопределя решението, а ролята на Ирина отваря вратите на Коканова за киното.

"Тютюн"  е представен на фестивала в Кан през 1963-та заедно с шедьоврите "Осем и половина" на Федерико Фелини и "Гепардът" на Лукино Висконти. Лично председателят на журито, великият Андре Мороа, посреща екипа с овации и целува ръка на Невена Коканова с думите: „Вие ме впечатлихте!“. Тя минава по червения килим заедно с Клаудия Кардинале, Жана Моро, Грегъри Пек и Бърт Ланкастър.

Невена, която през декември можеше да навърши 80, в „Тютюн“ е екранна двойка с Йордан Матев, който си отива от театъра и киното едва на 40. Във филма се снимат Мирослава Стоянова, Стефан Пейчев, Луна Давидова, Волфганг Лангхоф, Петър Слабаков, Георги Стаматов, Цветана Островска, Георги Калоянчев, Григор Вачков, Никола Дадов и Иван Димов, чието име носи днес Хасковския театър. БНТ1 ще излъчи „Тютюн“ седмица по-късно – на 8 и 9 декември от 15 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай