БГ таланти – лауреати на международен конкурс

Тийнейджъри завоюваха място за България в Международния кларинетен конкурс "Сава Димитров"

БГ таланти – лауреати на международен конкурс | StandartNews.com

12-годишният Симеон Витанов от Велико Търново и 15-годишният Цветомир Радев от София завоюваха място за България сред лауреатите на първото издание на Международния кларинетен конкурс "Сава Димитров". Двамата се пребориха с тежката конкуренция на участници от десетки държави и се класираха на вторите места в своите възрастови категории – А и B.

Конкурсът се проведе онлайн между 16 и 20 декември и събра международна публика от над 7000 ценители от различни континенти. В него се включиха близо 100 изпълнители от десетки държави от цял свят. Общият награден фонд на събитието, който се разпределя между лаураетите е 50 хиляди лева под формата на парични и предметни награди. Организатори на събитието са Фондация "Проф. Сава Димитров" и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в партньорство с Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Столичната община и Съюза на българските композитори.

"Горди и благодарни сме, че тези две деца достойно защитиха българската кларинетна школа в първото издание на конкурса. Те се справиха не само със силната международна конкуренция, а и с необичайните обстоятелства, в които реализирахме събитието онлайн", сподели проф. д-р Сава Димитров, председател на Организационния комитет, Ректор на Националната музикална академия и внук на основателя на кларинетната школа у нас, чието име носи конкурсът. "Големият интерес от страна на участниците и публиката от цял свят доказа, че в България имаме волята и уменията да направим музикално събития на световно ниво, че ние имаме място на международната музикална сцена. Вярвам, че това е само началото", допълни той.

Най-оспорвана беше надпреварата във високите възрастови категории D и Е, където и наградният фонд е най-съществен. Първите места в тях завоюваха съответно 20-годишният Михал Сервин от Полша и 25-годишният Станислав Павлович от Украйна, които освен парични награди получават изключителните музикални инструменти Tradition Bb кларинет и Légende Bb кларинет.

18-годишната Натали Хрдова от Чехия е на първа позиция в Категория C. Начело на Категория B застана Петру Пане на 16 години от Румъния. При най-малките в Категория А големият победител е 14-годишният Петризор Кристиан Йонут от Румъния.

Изпълненията на участниците бяха оценявани анонимно от "звездното жури" на Международния кларинетен конкурс "Сава Димитров", което обедини зад каузата изключителни изпълнители и преподаватели от цял свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай