БГ шевици греят на пазара в Рабат

Еднаквите етно декорации идват от преплитането на културите през вековете, казва Аспарух Карастоянов

БГ шевици греят на пазара в Рабат | StandartNews.com

Първата дама на Мароко у нас, Нейно превъзходителство Закия Ел Мидауи, винаги посреща с отворено сърце международни гости  

Български шевици греят на пазара в Рабат. Те обаче не са внос от продукцията на талантливите баби край „Свети Александър Невски“, а са си местни творения. „Останах напълно слисан, когато видях по сергиите в Рабат покривки и възглавници, избродирани и декорирани типично по нашенски - огледални приложни произведения, вдъхновени от фолклора. И още един подобен факт ме изуми – в песни, които чух в Рабат, звучат извивки, досущ едно към едно с перли от  родопското вокално наследство. Няма съмнение, че традициите са се преплели някъде назад във вековете. Парадоксално е, че досега не е говорено за всичко това“, каза пред „Стандарт“ Аспарух Карастоянов, председател на новата Мароканско-българска търговско-промишлена палата. Според бизнесмена, който е и президент на Ротари клуб София-Витоша, настъпва времето за осъществяване на уникалните възможности за култура, бизнес и туризъм между двете държави -и това е основната цел на неотдавна създадената международна организация.  „Културата  е мостът  за  взаимноизгодни търговски и  икономически отношения. Културните връзки са естественият път за по-доброто опознаване на двата народа.  Изложбата  „Мароко – непознатата красота“ с творби на наши и техни художници е само началото. Смесената палата ще се погрижи и за побратимяване между градове от нашия Северозапад и техния Юг. За България Мароко е входната врата към пазарите на централна и западна Африка, а държавата ни може да стане хъб на Северна Африка на Балканите. През октомври планираме посещение в Мароко на голяма търговско-икономическа и културна делегация. Подготвяме снимките на документален филм и издаването на книга, които ще бъдат посветени именно на досегашните и бъдещите отношения между страните ни. Моят стар приятел Михаил Белчев работи върху стихове за песен - своеобразен химн на палатата, който ще бъде изпълняван на български и на френски. Обсъждаме съвместна програма, в чиито фокус ще бъдат различни теми и особено туризмът. Ландшафтът на Мароко е невероятно разнообразен – от четирихилядниците в Атласките планини, където пистите работят и през лятото, и през зимата, до курортите по бреговете на Средиземно море и Атлантическия океан. Прекрасните марокански градове със съхранени история и архитектура са вълнуващо преживяване. Франция е оставила много ярки следи по тези земи, в които културите на Африка и Европа съществуват в хармония. А всички знаят за връзките между фамилията на Симеон Сакскобургготски и двора на Мароко: крал Мохамед VI е кръстник на Симеон Хасан Муньос - внукът на бившия премиер, кръстен и на покойния владетел Хасан II. 
Първата дама на Мароко у нас, Нейно превъзходителство Закия Ел Мидауи, е изключително добре приета в дипломацията, политиката и общественият живот, разчитаме по същия начин на новия ни посланик в Рабат – Негово превъзходителство Юрий Щерк“,  коментира Аспарух Карастоянов. Той сподели за още една почуда. „На нашия пазар има много марокански стоки и това е чудесно, но те минават през европейски компании. В началото на пролетта в Рабат купих опаковка с малини за 50  стотинки – същата продаваха в София за 55 лева. Никаква разлика в количеството и визията - категорично бяха от един и същи производител. Трябва да се върнем към времената, когато търговията е била в основата на общуването и да обединяваме интересите си“, добавя бизнесменът.      


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Госпожа Закия Ел Мидауи с господата Аспарух Карастоянов и Монсиф Шеркауи Жауад, заместник посланик

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На пазара в Рабат между шевиците на България и Мароко няма разлика

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Културно-историческото наследство в перлата на Африка е истински магнит за познавачи и лаици 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мохамед Хмидуш, вицепрезидент на Asmex, най-голямата експортно-импортна организация на Мароко 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай