Българче е най-малкият актьор в селекцията от филми от цял свят на "Синелибри"

Лентата „Заведи ме вкъщи“ събира цяла плеяда български звезди, сред които Асен Блатечки, Койна Русева, Китодар Тодоров и Антон Радичев

Българче е най-малкият актьор в селекцията от филми от цял свят на "Синелибри" | StandartNews.com

Българче е най-малкият актьор в селекцията от филми от цял свят на стартиралото днес 10-то юбилейно издание на Международния кино-литературен фестивал „Синелибри“. Алекс Маринов е едва 12-годишен, когато се снима в главната роля в „Заведи ме вкъщи“-  единственият пълнометражен български филм, който е част от специалната селекция на фестивала.

Лентата е по едноименната книга на Михаил Вешим. Шедьовърът на един от най-любимите български автори оживява на големия екран благодарение на режисьора и преподавател в НАТФИЗ Мартин Геновски, оператора Цветан Недков и цяла плеяда звезди, сред които Асен Блатечки, Койна Русева, Китодар Тодоров, Антон Радичев, Албена Колева, Петър Калчев и Яна Маринова.

Малкият Алекс е избран сред стотици други деца за главната роля в „Заведи ме вкъщи“, като преминава през кастинг в пет кръга. Той се превъплъщава в сираче от дом за деца без родители, в който пристига бате Злати (в ролята Асен Блатечки) – прочуто лице, шоумен и водещ на тв предаването с потъващ рейтинг „Голдън шоу“. За да вдигне отново популярността на шоуто Злати подема инициативата „Заведи ме вкъщи“ и кани малкия Ян (Алекс Маринов) да му гостува за Коледа. Така за ден детето попада в светлината на прожекторите и научава от първа ръка за фалшивия блясък на успеха.

„В България има традиции в киното с деца и за деца. За мен беше предизвикателство и огромна отговорност да работя по този филм. „Заведи ме вкъщи“ е различна коледна история. Във филма смесваме смешно и тъжно, както всъщност става и в живота. Чувствам се късметлия, че имах шанс да създам лента, която е подходяща за гледане от цялото семейство. Да разкажа история, която да вълнува както децата, така и възрастните“, признава режисьорът Мартин Геновски и допълва: „Събрахме великолепен актьорски състав, като зрителите ще могат да видят любимите си актьори в напълно нова, неочаквана светлина“.

Зрителите ще могат да се убедят в това от 19 часа на 19 октомври в столичната зала „Люмиер“, когато ще е предпремиерата на  „Заведи ме вкъщи“ в рамките на „Синелибри“. На нея ще имат възможност да се срещнат не само с режисьора и звездния екип на филма, но и с автора на романа Михаил Вешим, който ще раздава автографи на желаещите да си запазят и спомен от предпремиерата, вземайки си книгата му.

Филмът ще има и втора прожекция в рамките на фестивала в Бургас – на 30 октомври. Лентата тръгва по кината в цялата страна от 22 ноември.

Тази година в програмата на „Синелибри“ са включени общо 67 заглавия от цял свят с 10 международни и над петдесет национални премиери, 45 специални събития и галавечери на 11 страни. Мотото на форума е „Поезия безкрай“, а в специалната селекция са и най-новите филмови проекти на Паоло Сорентино и Педро Алмодовар. Председател на международното жури е българската актриса и звезда на „Холивуд“ с номинация за „Оскар“ Мария Бакалова.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай