"Аскеер" за Ламбо

"Аскеер" за Ламбо | StandartNews.com

Маврото е с две номинации - за главна и поддържаща роля, Диана Добрева е в топ три и като режисьор, и като автор на костюми

На 24 май Стефан Данаилов ще получи голямата награда за цялостно творчество

Стефан Данаилов се завръща на любимата си сцена във военния театър. На 24 май безусловният фаворит на нацията ще приеме овациите на 25-ата церемония за раздаването на "Аскеер"-ите. Той ще получи статуетката на Чапа за цялостно творчество. "Войникът" е втори в колекцията от всевъзможни награди на Ламбо.

През 1992 г. той получи приза за поддържащ персонаж за перфектното си изпълнение в "Лоренцачо" в Народния - най-добрия спектакъл на сезона, чийто режисьор Маргарита Младенова бе удостоена за режисьор номер едно. Сега Мастера отново ще си спомни емоциите под прожекторите на Армията - в епохата на своята младост, когато беше брилянтен в "Делото Дантон", "Коварство и любов", "Напразни усилия на любовта", "Сизве Банзи е мъртъв", "Щастливецът иде"...
Неговият адаш, състудент и близък приятел Стефан Мавродиев също е признат от журитата на аскеерите за несъмнен корифей - Маврото е номиниран за главна роля в "Чинечита" в "199" и за поддържаща в "Кривите огледала" в родния му Младежки театър.

В първата категория негови конкуренти са Герасим Георгиев-Геро като Пони в "Семеен албум" и Христо Петков за Мъжа в "Разбиване". Във втората - Вежен Велчовски като Гиги в "Момо" и Стоян Младенов като Малволио в "Дванайсета нощ" в "Зад канала".

При дамите с водещи образи конкуренцията е между Анастасия Лютова като Жената в "Разбиване", Илка Зафирова в "Госпожа Клайн" в "199" и Снежина Петрова за Непознатата в "Каквато ти ме искаш". При актрисите с поддържащи персонажи състезанието е между Василена Атанасова като Паула в "Госпожа Клайн", Мария Каварджикова за Лелята в "Солунските съзаклятници" в Народния и нежния екип в "Къщата на гнева" - Донка Аврамова-Бочева, Николина Янчева, Филипа Балдева, Лиляна Шомова, Яна Кузова и Жана Рашева.

Както често се случва, три постановки са номинирани за режисьор и за номер едно - "Къщата на гнева" на Диана Добрева във "Възраждане", "Антигона" на Иван Добчев в "София" и "Каквато ти ме искаш" на Теди Москов в Народния.
За титлата "изгряваща звезда" се борят Дамян Тенев като Джон в "Разбиване", Дария Симеонова - Хор в "Антигона" и Радина Думанян като Матилда в "Чиста къща" на Пловдив.

При сценографите кандидат-отличниците са Мариета Голомехова за "Момо", Петър Начев за "Чиста къща", Чавдар Гюзелев и Иван Москов за "Каквато ти ме искаш". При авторите на костюми в топ 3 са Диана Добрева за "Къщата на гнева", Мариета Голомехова за "Момо" и Свила Величкова за "Каквато ти ме искаш".

Композиторите, стигнали до финалната права, са Антони Дончев за музиката в "Каквато ти ме искаш", Петър Дундаков за "Евридика в подземния свят" в Пловдив и Христо Намлиев за "Антигона" и за "Момо". Елена Алексиева, Малин Кръстев и Яна Борисова са номинирани за пиесите си - съответно "Мадам Мишима", "Семеен албум" и "За теб". Оценяващите са изгледали 105 представления - 69 премиери в София, 36 извън столицата и 29 независими проекта. 94 са били предложенията за номиниране в 10-те спектаклови категории. В четири от тях е имало балотаж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай