Американски пари реновират културен център във Варна

Варна е най-големият бенефициент по проект на Посланическия фонд за опазване на културното наследство в Европа

Американски пари реновират културен център във Варна | StandartNews.com

Източник: Посолство на САЩ

Посолството на САЩ в София инвестира 240 хиляди долара във варненския културен център „РеБонкърс“ чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство (AFCP). Това съобщиха за БТА от институцията.

Варна е най-големият бенефициент по проект на Посланическия фонд за опазване на културното наследство в Европа тази година, което подчертава дълбокото уважение на Съединените щати към богатото културно наследство на България, подчертават оттам и припомнят, че от 2002 г. насам САЩ са инвестирали над 1,3 милиона долара в девет проекта в цялата страна.

По думите на посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, който наскоро посети „РеБонкърс“, културният център във Варна е доказателство за устойчивия дух и креативност на българския народ. „Именно в пространства като тези, които поддържат жизнени културни общности, динамичното взаимодействие на минало и настояще наистина оживява. Те не са просто места, те насърчават връзките и вдъхновяват бъдещите поколения“, посочва той.

Сдружение „Таляна“, което управлява дейностите в културния център, ще бъде основен партньор на посолството по този проект. Неговите ангажименти за насърчаване на социални дебати, активизъм и ангажираност на общността съвпада напълно с целите на Посланическия фонд за опазване на културното наследство. Нашият общ стремеж е да направим културния живот на Варна по-жизнен и да подкрепим разнообразните общности, допълват от посолството на САЩ.

Реновирането включва реставрация, консервация и изолация на покрива, подобряване на условията в пространството и на достъпа за хора с увреждания, облагородяване на района. Дейностите ще започнат тази есен. Предвиждаме в края на идната година да имаме един нов културен център, който ще работи целогодишно, каза артистичният директор на „РеБонкърс“ Ралица Герасимова.

„РеБонкърс“ е място за независими изкуства. То се помещава в исторически обект от 1827 г., който е най-старата напълно запазена сграда във Варна, и първоначално е служил за склад за барут на османските власти. Жителите на града са възстановявали и преоформяли пространството, превръщайки го през 90-те години на миналия век в музикален клуб „Бонкърс“, а през 2022 г. в пространството „РеБонкърс“ за култура. От откриването си центърът е бил домакин на над 500 събития с над 600 български и международни артисти, припомнят от екипа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай