Алцхаймер - проклятието на умните

Алцхаймер - проклятието на умните | StandartNews.com

Тези дни сър Тери Пратчет, който е на 66, за първи път отмени свое участие в обществен форум. Световноизвестният британски писател няма да отиде на фестивала в Манчестър, посветен на поредицата му "Светът на диска", съобщиха вестниците "Таймс" и "Гардиън". Причината е прогресиращият алцхаймер. В писмо Пратчет се извинява на почитателите на фентъзи книгите му, които го очакваха на ежегодната среща през август. "Съжалявам, но се опитвах да надхитря заболяването си и успях да пиша по-дълго, отколкото някой смяташе за възможно. Но то най-накрая ме настигна. Ще ви изпратя черната си шапка", сподели авторът на бестселъри, който за ужас на феновете обяви преди 7 години диагнозата си. Оттогава издаде 5 нови книги. През 2008-ма сър Прачет стана патрон на британската Фондация за борба с алцхаймер и е дарил стотици хиляди британски лири, за да подпомогне финансирането на медицински изследвания. Сега Тери Пратчет живее със съпругата си Лин в графство Уилтшир, недалеч от Солсбъри.
Според някои специалисти болестта е най-разпространената форма на деменция и покосява главно образовани и интелигентни хора. Според други "елитарността" й е свързана с това, че често слушаме и четем за известни личности, при които се проявяват подобни симптоми.

Случва се обикновено при хора над 65

като причините така и не са известни. Нелечима е - стига се до момент, в който паметта става бяло петно и човек забравя дори кой е. Единствената профилактика е умът да се поддържа активен с всякакви упражнения и в напреднала възраст.

Маргарет Тачър също страдаше от алцхаймер. През последните месеци, преди да почине през април 2013-та, Желязната лейди живее в хотел "Риц" в центъра на Лондон, тъй като е по-удобно да се грижат там за нея. Деменцията й е толкова тотална, че не познава дори най-близките си. Здравословното състояние на първата и единствена жена министър-председател в историята на Великобритания става централна тема в британските медии. Особено след излизането на филма "Желязната лейди" с Мерил Стрийп, в който силно се акцентира върху деменцията й. Заради влошеното си здраве Тачър избягва да се появява на публични места в последните години.

Същата е съдбата и на известната френска актриса Ани Жирардо и на автора на култовия роман "Летище" Артър Хейли. За Жирардо, която почина през 2011-та на 79, всичко започва от една ваканция в Сардиния, когато е на 74. Дъщеря й Джулия изведнъж чува, че майка й я нарича "мамо". След няколко дни Ани забравя да плува. Премества се в малък апартамент в парижкия квартал Маре. Живее там само с котарака си Хичкок. Слуша стари плочи и гледа стари филми. Започва да забравя за делови срещи, да проваля спектакли - в разгара на представлението не може да си спомни текста. Не успява да се ориентира в пространството. Диагнозата обаче е скрита от медиите до деня, в който Жирардо излиза от едно кафене и се забива в масичките и креслата, подредени на тротоара. Таблоидите веднага излизат с големи заглавия: "Жирардо така се насвятка, че изпотроши мебелите в бистро "Ше лип". Тогава дъщеря й се решава на официално изявление, за да спаси честта на именитата си майка. Болестта напредва бавно, ала оздравяването е немислимо.

Хората отвръщаха поглед от нея

а после я проследяваха в гръб. Никой не вярваше, че тя може да говори, да се усмихва, но на снимачната площадка ставаше чудо. Мама седеше отпусната и безизразна в количката си, но когато чуеше: "Камера! Работим!", изправяше глава, очите й блясваха, лицето й се озаряваше от божествена светлина и тя ставаше онази Жирардо, която помним от филмите й", описва последните дни на незабравимата кинозвезда нейното момиче Джулия Салваторе. За неравната борба с болестта, която води звездата от "Роко и неговите братя", разказва документалният филм "Така минава живота" на Никола Боле. Мегазвездата е показана с голям такт. Въпреки това виждаме човек, който с всеки изминал ден все по-силно губи паметта си. Тя с голяма мъка все още разпознава Ален Делон, но Пиер Ришар е абсолютно непознат за нея. "Вие сте знаменита актриса и сте се снимала в 217 филма за 50 години", припомня й един от нейните помощници. "Не може да бъде, вие сигурно не сте в ред", отвръща една от иконите на френското кино.
През 2008-ма Кетрин, дъщерята на актьора Питър Фалк, известен с ролята си на лейтенант Коломбо от едноименния сериал, оповести публично, че баща й е поразен от зловещата болест и

слабоумието му се засилва

Затова тя се обръща към съд в Лос Анджелис да й предостави правото да се грижи за делата му. По нейни думи 81-годишният тогава Фалк може лесно да стане плячка на измамници и да се лиши от собствеността си.
Преди две години Германия е потресена от новината, че бившата футболна звезда и мениджър на "Шалке" Руди Асауер, тогава на 67, е болен от Алцхаймер. Признанието прави самият той в автобиографична книга. "Болестта промени всекидневието ми - от година вече не сядам зад волана. Оттеглих се и от светския живот, който преди много обичах. Бракът ми с 20 години по-младата ми жена се провали донякъде и заради болестта. Сега живея в Гелзенкирхен при извънбрачната си дъщеря Бетина, която се грижи за мен", написа бившият футболист на "Борусия Дортмунд" и "Вердер Бремен". Неговият случай е доказателство, че болестта може би е наследствена. Той не е единственият болен в семейството - починалата му вече майка е имала същата диагноза, а и брат му, който е с 10 години по-голям.

Вечният каубой не помнеше кой е

"Смъртоносно желание V: Лицето на смъртта" е последният филм на Чарлс Бронсън. Един от героите на незабравимия уестърн "Великолепната седморка" го снима девет години преди да си отиде от този свят през 2003-та. Актьорът, чието истинско име бе Чарлз Бучински, издъхна на 81 след лечение от пневмония. Но всъщност вечният гринго също страдаше от алцхаймер през последните две години от живота си. До смъртния одър на превъплътилия се в над 60 роли филмов кумир е третата му съпруга - 39-годишната тогава Ким Уийкс, за която Бронсън се жени през 1998-ма. Преди да се венчае с нея, актьорът живя 18 години с красавицата Хариет Тендлър и още 22 - с втората си съпруга Джил Айрлънд. Когато ракът му я отне, до него застана Ким - да го подкрепя и в най-тежките моменти, когато дори забравяше кой е. Заради ролите му в "Имало едно време на Запад", "Любов и куршуми", "Мръсната дузина" почитателите му го наричат "Отмъстителя с каменно лице и безпощадна ръка". Потайният му нрав приживе му печели и прякора Мечката, както често го наричат близките и приятелите.

Мърдок пише и се бори докрай

Преди 13 години излезе вълнуващата кинодрама "Айрис". Филмът проследява живота на великата писателка Айрис Мърдок, невероятната любов между нея и съпруга й Джон Бейли. Но разказва и за изумителната битка, която прочутата ирландка води с алцхаймер и губи безутешно, но съумява да запази достойнството и душевната си сила. Джон е самопожертвователно неотлъчно до нея. Режисьорът Ричард Еър прави възможно най-добрия избор и кани две от най-талантливите актриси на нашето време - Кейт Уйнслет за младата Айрис и Джуди Денч за вече болната Мърдок. Двете заслужено печелят номинации за "Оскар" за главна и поддържаща роля. Резултатът е толкова силен, че Джон Бейли, по чиито книги е написан сценарият, плаче на премиерата.

Айрис Мърдок е една от сърдитите млади хора в британската литература. Написала е 26 романа, а и също е и автор на философски и драматически произведения. Увличала се е от екзистенциализма на Жан-Пол Сартър, Албер Камю и Симон дьо Бовоар и това намира отражение в творбите й. Преподавала е философия в Оксфорд. Там се запознава с Джон - професор по английски език, писател и литературен критик, който е с нея до смъртта й през 1999-та.
Дамата командор на Ордена на Британската империя, еквивалент на титлата "Рицар", е една от най-интригуващите писателки и личности на ХХ век. Нейната страст за живот и емоционалния заряд на творбите й продължават да вълнуват почитателите й в цял свят. Сюжетите й са остри с богата обрисовка на действащите лица и често засягат етически или сексуални теми. Има 6 номинации "Букър", като за "Морето, морето" получава наградата. Последната си книга "Дилемата на Джексън" Мърдок пише, когато вече е засегната от коварната болест.

Гара Томпсън в Искърския пролом е наречена на името на разстреляния наблизо през 1944-та 23-годишен Франк Томпсън. Той е бил офицер за свръзка на британския армейски щаб със сръбските и българските партизани по време на Втората световна война. Именно той е бил първата голяма и романтична любов на Айрис Мърдок.

Боби Уомак не познава песните си

Боби Уомак, един от най-прочутите соул певци през близо шест десетилетия, почина неотдавна на 70. Той работи с Рей Чарлз, Уилсън Пикет и Деймън Олбърн. Песни на родения в Кливланд музикант са записвали "Ролинг стоунс", Джанис Джоплин, Джордж Бенсън и Чака Кан. Характерната му китара може да се чуе в хитове на Елвис Пресли и Арета Франклин. Любителите на музиката обаче ще го запомнят най-вече с гласа му, сякаш идващ директно от църковен госпъл.

Преди две години Уомак разкри, че страда от Алцхаймер. В радиоинтервю 68-годишният тогава музикант, който бе диагностициран с рак в началото на 2012-а, но се излекува след успешна операция, сподели подробности за състоянието си.

"Лекарят ми каза, че засега не е толкова зле, но ще стане... Как е възможно да не мога да си спомня песен, която самият аз съм написал? Това е много травмиращо", казва Боби. През юни 2012 г. той издаде нов албум - The Bravest Man in the Universe, продуциран от лидера на Blur и Gorillaz Деймън Олбърн, чието фамилно име също наскоро е забравил. Музиката му към филма Across 110th Street (1972) става толкова популярна, че десетилетия по-късно я използват Ридли Скот и Куентин Тарантино.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай