"Африканката" гостува в София

Дойче Опер-Берлин и класиците от Стара Загора представят копродукцията си в НДК

"Африканката" гостува в София | StandartNews.com

Отложеният заради пандемията уникален спектакъл на Дойче опер-Берлин и Старозагорската опера на операта „Африканката” от Джакомо Майербер ще бъде представен на 6 октомври от 19.00 часа на сцената на зала 1 на Националния дворец на културата. Възхитителната постановка на световно признатата българска режисьорка Вера Немирова ще гостува за първи път в София в пълния си блясък, пресъздадена от великолепните изпълнители на главните роли Ивайло Михайлов /в ролята на Васко да Гама/, Даниела Дякова /Селика/, Беса Лугичи /Инес/. Участват още Ивайло Джуров, Крум Гълъбов, Делян Славов, Пламен Кумпиков, Ивайло Йовчев, Тереза Бракалова, Костадин Якшев, оркестър, хор на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. Спектакъла ще дирижира маестро Ивайло Кринчев, хормайстор Младен Станев.

Операта „Африканката“ на Майербер – съвместна продукция на Държавна опера-Стара Загора и Дойче Опер-Берлин, оживя за първи път в края на миналата година в България и на Балканите. Не закъсняха и въодушевените отзиви от историческия премиерен  спектакъл в Стара Загора, изпълнени със суперлативи. Авторитетното германско издание DAS OPERNGLAS отрази събитието в първия си януарски брой за 2020 и даде висока оценка за спектакъла и тенденциите през последните години в развитието и перспективите на Старозагорската опера. „Африканката е несъмнен успех за операта в Стара Загора, постановка, която оставя трайни спомени и която трябва да се съпреживее лично“ /Юлиан Куюмджиев, сп. „Музикални хоризонти“, бр. 10 2019/. „Африканката“ – щедър подарък от Дойче Опер-Берлин, се прие възторжено и приповдигнато още с отварянето на завесата. Спектакъл, който поразява освен с красотата на музиката на великия майстор Джакомо Майербер, с впечатляващите солистични състави, хор и оркестър, но и с неповторимия режисьорски почерк на световно признатата Вера Немирова, който „грабва“ вниманието, ангажира, мотивира и вдъхновява до последната картина в нейната естетска и силно въздействаща продукция.

Т. нар. "голяма опера" – утвърдила се на сцената на френския музикален театър през 20-40-те години на 19 век, достига своя своеобразен връх в творчеството на Майербер. В основата на проекта е режисьорката Вера Немирова – с успешни ангажименти в най-реномираните европейски оперни театри. Самата тя реализира постановка на “Африканката” на сцената на Дойчеопер – Берлин през 2015 г. Сюжетът на операта обхваща пътешествията на португалския изследовател и културните сблъсъци. Васко да Гама е изправен пред труден личен избор: Инес в Португалия и Селика, индийска принцеса. Селика е единствената фигура, която не е враждебна или изпълнена с предразсъдъци към хора от различни страни и религии и става жертва на несподелената си любов към Васко. Постановката на Вера Немирова търси съвременни проекции в сюжета, особено по отношение на религиозния фанатизъм. Декорът на Йенс Килиан разчита предимно на декоративни платна и кръгла карта, показваща зоните на пътешествията на Васко да Гама.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай