Адвокатът, яхнал Пегас

Адвокатът, яхнал Пегас  | StandartNews.com

Бургас. Иво Баев е еднакво популярен сред юридическата гилдия и бохемата в Бургас. И не само защото е син на баща си - големия живописец Георги Баев. Иво е създател на първата частна адвокатска кантора в страната и отдавна не живее в сянката на именития си родител. Още през 90-те години прави дружеството по стандартната практика в западния свят. Вече 30-годишната му кариера стартира с наказателно право. Отказва се от него след случка в Бургаския окръжен съд, хумористична на вид. "Явявам се по наказателно дело. Съдията се обръща към подсъдимия и му казва: "Недей слуша адвоката си, той ти прави мечешка услуга." Това малко ме отрезви и още тогава разбрах, че пледоарии и знания в много от случаите не означават нищо. След две-три подобни разочарования един ден изхвърлих Наказателния кодекс, защото разбрах, че никой не го чете", с огорчение казва Баев. Според него имаме добре написани закони, които обаче не се прилагат както трябва. След 1990-а и досега той се занимава с корпоративно, търговско и гражданско право. Твърди, че през последните години го прави с по-малко ентусиазъм, отколкото в началото - "поради липса на друго занимание".

 

"Когато започнах, един от известните ни адвокати, Димитър Чорбаджиев, ми каза: "Радвам се, че идваш при нас - професията ни е благородна". Много години по-късно Чорбаджиев ме срещна на улицата и ми подхвърли: "Иво, ако искаш да се запазиш физически и психически, бягай от адвокатската работа." Според Баев

в съсловието се "ширят" огромна некомпетентност, безхаберие, нелоялност, липса на колегиалност - в съдебната система и въобще в адвокатската практика. Той коментира с огорчение: "Да си адвокат тук и сега е ужасно тежко занимание - особено ако си почтен професионалист. Защото има огромна армия от тепегьози, на които им е все едно как си печелят парите." През годините кантората му е консултирала около 250-300 клиенти от Великобритания за покупка на имоти. Самият той е коментирал темата по един от английските тв канали.

 

Въпреки че професията още храни семейството му, Баев се е занимавал паралелно и с други бизнеси - имал е магазин за бижута, бил е дистрибутор на елитна френска и белгийска екокозметика.

 

"В един момент всичко се срина. За да правиш търговия на дребно в България, трябва да си луд, герой или бандит. Няма други варианти.

 

Кризата уби всичко

Въпреки това адвокатът не се оплаква от живота си, а вегетирането му е напълно чуждо. Той гледа напред и не е изгубил вярата, че един ден хората ще гласуват за истинска демокрация, за бъдещето на децата си - затова подкрепя идеята за задължителен вот. Смята обаче, че възрожденският дух на дедите ни е останал далеч в миналото. Баев дава мило и драго да го съхрани в себе си, защото е потомък на известен род. "През четири поколения съм втори братовчед със Захари Стоянов - от Медвенския род сме", уточнява с гордост той.

 

От именития си баща Иво е научил, че в живота е много важно да си мъж. "Възпита ме на благородство, на това, че нещата трябва да се говорят директно, без лицемерие". Тези съдбовни уроци Баев предава на дъщеря си Ива, която е адвокат, и на сина си Георги, ученик в испанската гимназия в Бургас. Нито един от двамата обаче не рисува като прочутия си дядо. Иво се надява това да стори по-малкия му син, който е едва на месец. Кръстил го е Кардам. Адвокатът смята, че

 

талантът не се наследява, а е дар Божи

Очевидно Всевишният е бил доста щедър към него, защото през миналата година той издаде стихосбирката "Баронг" - наречена на същество, наподобяващо лъв, което олицетворява борбата между доброто и злото. Името на томчето е вдъхновено от индонезийска маска. Баев, който често е седял на маса с Реджеб Кюпчу и Христо Фотев, нарича книгата си пледоария. Писането на стихове обаче не му е хоби, защото то е "занимание самотно". Не е бягство от реалността, а по-скоро влизане навътре в себе си, но със сигурност е освобождаване на огромна енергия. "По някаква случайност изливам емоциите в писане.", казва Баев. Адвокатът обича да чете книги, няма таблет и рядко ползва интернет. Два пъти изтрива профила си във Фейсбук. Даже му е непонятно това виртуално общуване. "Ако моят живот беше книга, щеше да е озаглавен Heaven and Hell", обича да се шегува Баев. Това е и любимото парче на покойния рокаджия Рони Джеймс Дио. Баев колекционира от години музика - той е професионален меломан. Има няколко хиляди диска, дори винилови плочи, и продължава да купува. Всъщност музикалните му вкусове са разнообразни - слуша Ози Озбърн, Майлс Дейвис, класика и предкласика. "В английската гимназия бях барабанист на група. Сигурно у мен се крие духът на рок музикант", смее се Баев. Музиката му помага да преодолява депресивните моменти. Консумира я с любимото си питие - ръжено уиски.

 

Голяма опора е третата му съпруга Златина. Тя също е юрист, а наскоро е завършила и психология. Иво смята, че

с нея е ударил джакпота

Златина го подкрепя във всичко и го подмладява. "Затова изглеждам на 47, а съм с десет отгоре, чувствам се обаче на 37", твърди с усмивка Баев. Винаги следва масонската истина "Търси и ще намериш, почукай и ще ти се отвори, поискай и ще ти се даде". Вижда се след 20 години млад и красив, както сега.

 

Иво Баев е дарител. През миналата година той и семейството му предоставиха 13 рисунки, две литографии, два автопортрета, награди, дипломи и грамоти на големия живописец Георги Баев. Вече трети месец те могат да се видят в постоянна експозиция. Според Иво Баев всичко това не бива да събира прах в шкафовете на фамилията. Къщата на "Демокрация" 6, в която е разположен музеят "Георги Баев", е изцяло обновена от кметството. Идеята е във вътрешния двор да се провеждат културни събития през лятото.

 

56-годишният бургаски адвокат Иво Баев е завършил Юридическия факултет на Софийски университет "Свети Климент Охридски". Специализирал е вътрешни и международни аспекти на търговското право и практика в Америка. Учредител и съдружник в първото дружество в страната "Краев, Костов и Баев". През 1998-2002 г. за два мандата е председател на гилдията в морския град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай