85 творби на Миро отиват на търг

85 творби на Миро отиват на търг | StandartNews.com

Лисабон, Португалски съдия отмени предишно решение, с което бе забранена продажбата на 85 творби на Хуан Миро, съобщават от „Le Monde". Съдията постановява, че произведенията не се считат за обекти на културното наследство, и по този начин, те могат да напуснат страната, за продажба в Лондон. Португалското правителство се надява да използва постъпленията от продажбата, за да помогне за укрепването на държавната хазна и банковата криза, която доведе икономиката на страната до колапс.

Очаква се картините да бъдат продадени на стойност от € 36.4 милиона. Първоначално е било планирано да бъдат предложени на аукцион на „Christie's" през февруари. След масивен обществен отзвук и масови протести, произведенията са изтеглени от тази продажба само няколко часа преди започването на търга, напомнят от artprice.bg.

В края на март бе обявено, че творбите ще бъдат обявени за продажба на търг на „Christie's" в Лондон. Продажбата е блокирана в края на април от лисабонски съдия, който забранява износа на произведенията от Португалия, поради тяхното значение за културното наследство на страната.

Първоначално 85-те картини на Миро са били част от колекцията на банката „Banco Português de Negócios". Тя бе закрита през 2008 г., а правителството се превърна в собственик на колекцията.

С почти 111 милиарда щатски долара натрупан дълг, португалската държава е продала около 11 милиарда щатски долара активи. В страната в момента текат ожесточени дебати около това, дали обектите на културното наследство могат да бъдат сред разпродадените предмети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай