500 000 вървят по вода след Кристо

500 000 вървят по вода след Кристо | StandartNews.com

Световният артист е инвестирал 10 милиона евро в инсталацията си, която ще се разглежда безплатно

Художникът открива "Плаващите кейове" на езерото Изео на 18 юни

Христо Явашев ще покаже на света как се ходи по вода - на 18 юни той превръща част от езерото Изео в неколкокилометров дълъг жълт мост. Съоръжението му "Плаващите кейове" е комплексна система от паралелепипеди от полипропилен, закотвени на дъното на водоема. Пътеката е покрита със 70 000 квадратни метра полиамидно платно с цвета на нарциса. Това е най-голямата акция на габровеца след кончината на съпругата му Жан-Клод през 2009-а. Цената на новата арт авантюра е 10 милиона евро - както винаги, изцяло осигурени от Кристо чрез продажба на негови творби. Всеки, който се е качил върху изграждащата се все още пътека от полиетилен, свидетелства, че усещането е невероятно - вървенето по широката 16 метра лента е сигурно като върху твърда земя, но в същото време създава илюзията, че движението е върху повърхността на езерото.

Милионери и ВИП личности от Ню Йорк вече са резервирали луксозни моторни лодки за достигането на кейовете, които ще бъдат отворени само до 3 юли. Четирите ВИП возила на местното минипристанище на Изео вече са запазени за всичките 18 дни. Само час наем на подобна лодка струва 800 евро. Разходката из езерото ще бъде възможна и чрез корабчетата и фериботите, които свързват бреговете му.

6200 билета са продадени само през първия ден от пускането им онлайн за корабчетата по езерото за периода на инсталацията. Разходката по кейовете ще бъде безплатна и ще става 24 часа в денонощието. За нея не е необходима резервация. Железопътните линии, които стигат до езерото Изео от Бреша, също предлагат специални оферти с намаление за пътуването до кейовете. Ще бъдат пуснати и допълнителни влакове.

Пътуването с тях ще може да се свърже с автобусите, които ще извозват от спирка Изео до самите кейове. Общ билет за цял ден ще струва 13 евро до Сулцано, откъдето тръгва пътеката на Кристо. Деца до 13 ще пътуват безплатно. Най-заможните могат да стигнат до кейовете и с хеликоптери. Таксата излиза поне 250-300 евро на човек и неколкостотин души вече са си резервирали места за луксозния въздушен тур. През целия период на инсталацията ще бъде забранено придвижването с колела из зоната заради мерки за сигурност. Така велосипедистите ще трябва да оставят возилата си на паркинг и да се качат в автобусите срещу билет от 5 евро, за да стигнат до кейовете.

Според някои версии "Плаващите кейове" е трябвало да се появяват в Токио или в Ла Плата - огромното устие, образувано при сливането на реките Уругвай и Парана, които се вливат в Атлантическия океан на югоизточното крайбрежие на Южна Америка. Но за Кристо е известно, че реализира проектите си там, където може да спечели най-лесно битките с местните власти за издаване на разрешителни. Проектът за езерото Изео е резултат от приятелството му с клана Гусали Берета, собственици на прочутата оръжейната компания и фенове на съвременното изкуство. Именно фамилията Берета е собственик на миниатюрното островче Сан Паоло, което ще бъде заобиколено от кейовете.

Твърди се, че се очаква в района да пристигнат 500 000 души, за да разгледат инсталацията на Кристо, която ще бъде отворена за посещение 24 часа в денонощието. За общинарите, хотелиерите и ресторантьорите край Изео "Плаващите кейове" на Кристо са наистина манна небесна. Те ще привлекат милиони туристи.

Кметът на най-големия остров в езерото, Монте Изола, Фиорело Турла е много доволен от случващото се. Но той уточнява: "Плаващите кейове" ще са магнит за туристите само няколко седмици, защото 1800-те жители на острова му държат да запазят своята изолираност и в бъдеще". Иначе Турла признава, че е силно впечатлен от Кристо, който на 80 има жизнеността и енергията на 20-годишен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай