40 рисунки „Рицарят в мен” от Варна отиват на националната изложба

40 рисунки „Рицарят в мен” от Варна отиват на националната изложба | StandartNews.com

Да възцарим неувяхващите добродетели, призова малките творци Румен Ралчев, Велик приор на Велик Приорат

Ще възстановим мъжеството, благородството и всички неувяхващи добродетели на рицарството.Това е целта на националния конкурс „Рицарят в мен", каза за националната инициатива на Ордена на рицарите-тамплиери на Йерусалим, Велик Приорат–България Велик приор генерал-майор Румен Ралчев пред препълнената зала с деца и учители в Арт студио на радио Варна.

От стените му грееха рисунките на младите творци, които бяха класирани на регионално ниво, отсяти от жури с художници и наредени от куратора и известен галерист Валерий Пощаров. 40 рисунки от морето ще отидат на националната изложба в София, която ще бъде открита в навечерието на 24 май-Деня на славянската писменост. Тя ще покаже 300 от най-добрите творби на децата до 15 г в цялата страна.Първите 20 ще отидат в Брюксел и в сърцето на Европа ще покажат колко талантливи и хубави деца има България, каза Ралчев.

Първите 10 ще получат от Ордена едногодишни стипендии, за да се усъвършенстват –с часове при големи художници, с необходимия набор от четки и бои. Конкурсът става ежегоден, за да се прояви талантът, фантазията и трудът на българските деца.Животът не е рицарски бой, но е постоянна битка и нека всеки, който я спечели, обръщайки се назад, да види ,че е тръгнал за победата си от един конкурс, каза Великият приор.

Рицарството не е само доспехи, а е символ на благородство , човеколюбие и дори милосърдие, добави кураторът Валерий Пощаров. В сред отличилите се творби от Варна има интересна интерпретация, според която юнакът и златната ябълка, убил триглавата ламя, е рицар.

На 20 март победителите в регионалния конкурс „Рицарят в мен", сред които има деца от Варна, Провадия и от село Гроздьово ще засадят по едно дръвче в градинката на храма "Св.Петка" в морската столица, обяви Младен Станев, командер на командерия Цар Калоян"във Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай