34 номинации на "Нетфликс" за "Златен глобус"

Номинациите за наградите "Златен глобус" са своебразен знак за "нов световен ред" в Холивуд, доминиран изключително от стрийминг платформите

34 номинации на "Нетфликс" за "Златен глобус" | StandartNews.com

„Нетфликс“ доминира с 34 номинации за наградите "Златен глобус", които ще бъдат раздадени за 77-и път тази вечер в Бевърли хилс, съобщи БТА, като се позова на световните информационни агенции. Стрийминг гигантът, който инвестира милиарди долари в оригинално съдържание само от шест години, ще използва случая, за да затвърди репутацията си редом до големите киностудиа. „Нетфликс“ получи по 17 номинации във филмовите и телевизионните категории - повече от която и да е друга компания в развлекателния бизнес.

Във филмовите категории най-много номинации получи драмата "Брачна история" на „Нетфликс“ - шест, следвана от други продукции на стрийминг платформата - "Ирландецът" с пет и "Двамата папи" с четири.

Сред номинациите за "Брачна история" са за най-добри филмова драма и актьори за Адам Драйвър, Скарлет Йохансон и Лора Дърн. Създателят на филма Ноа Баумбак не попадна сред претендентите за режисьорския приз, но беше номиниран в категорията за най-добър сценарий.

"Ирландецът" също е с номинация за най-добра филмова драма. Продукцията е номинирана и за най-добър режисьор (Мартин Скорсезе), както и в поддържащите актьорски категории за Ал Пачино и Джо Пеши.

Изненадващо извън надпреварата остана изпълнителят на главната роля в "Ирландецът" Робърт де Ниро. Отличието за най-добър актьор в драмата ще си оспорват Крисчън Бейл за "Пълно ускорение", Адам Драйвър за "Брачна история", Хоакин Финикс за "Жокера", Антонио Бандерас за "Болка и величие" и Джонатан Прайс за "Двамата папи".

"Двамата папи"  получи също номинации за най-добра филмова драма, най-добър актьор в поддържаща роля (Антъни Хопкинс) и най-добър сценарий.

Пет номинации получи и одата за златното време на киното "Имало едно време в Холивуд" на Куентин Тарантино. Сред тях са за най-добра филмова комедия или мюзикъл, за най-добър режисьор (Тарантино) и за най-добър актьор във филмова комедия или мюзикъл (Леонардо ди Каприо).

"Брачна история" и "Ирландецът" ще се съревновават в категорията за най-добра филмова драма заедно с "1917", "Жокера" и "Двамата папи".

В категорията за най-добра филмова комедия или мюзикъл са номинирани "Имало едно време в Холивуд", "Джоджо Заека", "Вади ножовете", "Рокетмен" и "Долимайт е моето име".

Режисьорската надпревара във филмовите категории ще бъде изцяло "мъжка афера". Освен Куентин Тарантино за "Имало едно време в Холивуд" и Мартин Скорсезе за "Ирландецът", в нея ще участват Тод Филипс за "Жокера", Сам Мендес за "1917" и Пон Джун-хо за "Паразит".

Номинациите за наградите "Златен глобус" са своебразен знак за "нов световен ред" в Холивуд, доминиран изключително от стрийминг платформите. Освен „Нетфликс“, "обилно" количество номинации получиха „Хулу“ и „Амазон Прайм“. Един от новите играчи на стрийминг пазара – „Епъл Ти Ви Плюс“, си осигури първи номинации - три на брой, благодарение на телевизионната драма "Сутрешно шоу" с Дженифър Анистън и Рийз Уидърспун.

В телевизионните категории Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която присъжда наградите "Златен глобус", демонстрира видимо пренебрежение към хитовата поредица "Игра на тронове" и драмата "Когато ни видят" на Ава Дюверней, спечелила две отличия "Еми" миналата година.

Въпреки че не получи възможност да се съревновава в категорията за най-добра телевизионна драма, "Игра на тронове" донесе "самотна" актьорска номинация за Кит Харингтън.

Сандра Оу, която миналата година триумфира с приза за най-добра актриса с ролята си в сериала "Убивайки Ийв", тази година не беше включена в надпреварата. Вместо нея беше номинирана Джоди Комър.

Рийз Уидърспун получи признание за изпълнението си в "Сутрешно шоу" вместо за "Големите малки лъжи".

С почетна награда "Сесил Б. Демил" ще бъде удостоен актьорът Том Ханкс.

Водещ на церемонията в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли хилс за четвърти път ще бъде британският комик Рики Джървейс. За посланици на отличията за първи път бяха избрани само момчета - Дилън и Парис Броснан, синовете на актьора Пиърс Броснан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай