170 събития в Нощта на театрите

Седмото издание на арт маратона е на 16 ноември

170 събития в Нощта на театрите | StandartNews.com

Седмото издание на Нощта на театрите е ще предложи над 170 представления в стандартен и нестандартен час - пърформанси, форматни събития, дискусии, изложби, „отворени врати“,  театрални пътешествия и срещи зад кулисите, NT Live, импро спектакли, концерти, ателиета, фокуси, поетични рецитали, младежко творчество, изключително богата детска програма... Маратонът на 16 ноември е София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Габрово, Симитли, Добрич, Плевен, Кърджали, Смолян, Перник и Шумен. Тази година кампанията е с послание „Ти променяш играта. Играта променя теб“. Над 1500 артисти от различни театрални стилове ще се включат у нас в  европейската платформа и ще представят своите продукции в над 90 локации в 18 града. Форматът на Нощ на театрите няма аналог в България.  Освен смяната на Времето и експеримента с Пространството, Нощта случва стотици интересни съдържания и привлича зрители и участници от различни възрасти. Най-верните фенове ще  надникнат зад кулисите на няколко институции и ще се срещнат с любими актьори и творци – в Народния, в Операта, в театър „София“, където зрители ще са качат на сцената след финалните овации за „Палачи“, в Драмата на Пловдив, в храма на класиката в Стара Загора, където публиката ще разговаря с режисьорката Вера Немирова и екипа на „Африканката“, в Хасково, където ще има разходка зад кулисите на театър „Иван Димов“.

NТ Live на National Theatre London гостува с премиерната продукция на един от най-иновативните  режисьори - Иво ван Хове. В шест кина в София, Пловдив, Русе, Варна и Бургас на 16 ноември ще има специални прожекции, посветени на седмото издание на европейската инициатива Нощ на театрите. Джилиън Андерсън („Досиетата Х“, „Трамвай Желание“) и Лили Джеймс („Mamma Mia! Отново заедно“) са изпълнителите на главните роли в спектакъла „Всичко за Ийв“. Постановката разказва историята на Марго Чанинг. Легендата. Истинската звезда на театъра. Тя е в светлината на прожекторите, винаги е била. И изведнъж се появява Ийв. Най-голямата й почитателка. Младата, хубава Ийв. Златното момиче, обикновеното съседско момиче.

Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и Националното училище за музикално и сценично изкуство „Професор Панчо Владигеров“ в Бургас ще отворят сцените си за широката публика и ще покажат своите продукции с вход свободен. Училището в Пловдив за първи  път участва в театралната Нощ и на 16 ноември в 16 часа  ще предложи спектакъл за деца и родители, базиран на импровизацията – „Приказки за живота“.  Историята в него е съставена от няколко по-малки - за желанията, за радостите и разочарованията, за всичко истинско и ценно като обич, прошка, благодарност. В Бургас малките театрали са подготвили 5 събития – „Рисуваме театър“, „Душата ти, вълшебница“, „Гледна точка: смяна на играта“, „Далеч усмихва се морето“ и „Изгубени в звездите“.

1000 деца ще гледат безплатно куклен театър преди Нощта на театрите. Акцията е от социалната кампания на dm Bulgaria „Веселите зъбки“.  10 детски градини от София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Русе, Благоевград и Стара Загора ще имат удоволствието да се докоснат до театралното изкуство броени часове преди официалния старт на седмото издание на Нощ на театрите.

През 2019 година Нощта на театрите ще се проведе едновременно в 11 европейски държави. Зад идеята на платформата стои Елеонора Роси от Франция. В тази Нощ театърът се превръща в основна тема и събира по едно и също време всички, които го обичат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай