100 участници в Софийския международен литературен фестивал

Седмото издание и Панаирът на книгата ще продължат до 15 декември в НДК

100 участници в Софийския международен литературен фестивал | StandartNews.com

Софийският международен литературен фестивал представя над 50 събития до 15 декемврив Мраморното фоайе в НДК. В афиша на седмото издание са срещи с български и чуждестранни автори, тематичният панел „Разговори за бъдещето“, дискусии, изложби, „Тайно поетическо четене“... Международната програма е посветена на многообразието на френскоезичната литература, а гостуващите писатели ще бъдат от различни държави и континенти. На старта е конференцията „Да пишеш на френски“, организирана от Международната организация на франкофонията – на 9 и 10 декември в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. До 15 декември в НДК върви и 47-ият Международен панаир на книгата, който всяка година събира хиляди посетители. Виетнамката Анна Мои и мароканецът Махи Бинбин – публицист, художник и скулптор, откриват официално фестивала с лекции на 9 декември от 17 до 19 часа в Аулата на Алма матер. Махи Бинбин пише романа си „Звездите на Сиди Мумен“ за 14 младежи на възраст между 18 и 25 години от най-бедното предградие на Казабланка, които през 2003 година се самовзривяват на различни места в града. Махи Бинбин прекарва доста време в този регион, за да разбере процеса на радикализация и как „някой създава човешки бомби за толкова кратко време“.  Книгата е преведена на 15 езика. По нея е създаден и филм с името „Божиите коне“. „Тъй като спечелихме пари и известност на гърба на немотията, решихме да върнем дължимото на тези деца“, казва Махи Бинбин. Така той прави пет културни центъра, които днес приютяват над 1000 момчета и момичета. Анна Мои е носител на висшето френско отличие за „значителни заслуги към обогатяването на френското културно наследство“ – Ордена за изкуство и литература. Тя говори шест езика, но в България Анна Мои ще разкаже за избора да пишеш на френски, да разказваш именно на този език за травмата, глада, унижението и ужасите на войната. Самата тя нарича изборът да пишеш на език, различен от майчиния, трансгресия. В следващите дни още осем автора ще допълнят и обогатят разбирането за френскоезичната литература - Самира Негруш от Алжир, Ким Тхуи от Канада,  Жан-Марк Тюрин и Армел Жоб от Белгия,  люксембургският поет Жан Портанте,  французинът Франсоа-Анри Дезерабл,  швейцарският автор, носител на „Гонкур“, Бернар Коман  и Дени Терио от Канада. Елица Георгиева, Албена Димитрова и Аксиния Михайлова, които пишат на френски, споделят  мисли на 10 декември от 17. Сред българските участници тази година са поетите и писателите Албена Стамболова, Белослава Димитрова, Велина Минкова, Владислав Христов, Галин Никифоров, Георги Борисов, Георги Тенев, Елена Алексиева, Емануил А. Видински, Иван Ланджев, Иван Христов, Ирена Иванова, Камелия Кучер, Леони Ходкевич, Марианна Георгиева, Мария Касимова-Моасе, Петър Денчев, Петър Чухов, Пламен Дойнов, Радко Пенев, Силвия Недкова, Теодора Димова, Цветанка Еленкова и Чавдар Ценов.

Публиката ще види изложба с творби на художничката Яна Левиева, която си отиде преди година. Експозицията ще бъде както за гледане, така и за четене, тъй като специално за нея текстове подготвиха писатели, издатели, преводачи, сред които Антоанета Колева, Георги Господинов, Илко Димитров, Йордан Ефтимов, Катя Митова, Кристин Димитрова, Людмила Балабанова, Мария Добревска, Пенка Казанджиева, Петър Горанов, Правдолюб Иванов, Цветанка Еленкова и Яна Букова. Откриването е на 10 декември от 18. На 11 декември от 17 Антон Стайков ще представи своята лекция „Деветото изкуство говори френски“ (Метаморфозите на френскоезичния комикс – от забава за деца до изкуство за всички възрасти). Тя ще бъде съпроводена и с изложба на комикси, до която ще бъде обособен специален кът-читалня. Петя Кокудева, Радослав Парушев, Елица Георгиева и Момчил Николов са писателите, които ще вземат участие в Бързите литературни срещи на 12 декември от 20 във Fox Book Café, наподобяващи случайния принцип на Speed Dating-формата. Публиката е пряк участник. В рамките на 5 минути всеки гост на събитието ще разговаря с един или няколко от писателите. Авторите ще са подготвили теми за разговор, а хората ще сядат при тях на случаен принцип.  Местата са ограничени и е нужно предварително записване.

Известният литературно-сценичен формат „Актьори срещу поети“ гостува на фестивала  на 14 декември от 20 в ДНК – пространство за съвременен танци и пърформанс. В поетичната битка този път ще влязат някои от най-впечатляващите млади поети - Виолета Кунева, Мартин К. Илиев, Александър Байтошев, Лилия Трифонова и Стефан Икога, а актьорите, които ще се изправят срещу тях, са Августина-Калина Петкова, Иван Станчев, Петър Петров, Станислав Кертиков, Цветелина Атанасова. Водещ ще бъде Лилия Гелева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай