100 бг произведения превземат Латинска Америка

БНР ще участва в голям международен проект за създаване на дигитална „Аудио библиотека“ с класическа музика

100 бг произведения превземат Латинска Америка | StandartNews.com

Българското национално радио съобщи, че ще участва в голям международен проект за създаване на дигитална „Аудио библиотека“ с класическа музика. Ще бъдат събрани 100 творби от 100 световни радиостанции. Идеята е на „Радио Класика“ на Аржентинското национално радио, а конкретният повод е 100 години от първото радиопредаване в Аржентина.

На 27 август 1920-а в радиоефира на Буенос Айрес прозвучава операта „Парсифал“ на Вагнер и този факт вдъхновява колегите да създадат „Аудио библиотека“ за класическа музика, която да е достъпна за потребители от цял свят. В 17.00 часа българско време този важен юбилей ще бъде отбелязан със специална празнична програма. Във виртуалната церемония ще участва г-жа Поля Станчева, Програмен директор на Българското национално радио.

С присъединяването си към този проект, БНР ще допринесе значими и емблематични за българската музика творби да бъдат чути по целия свят. В селекцията е представен широк диапазон от родни композитори – от класици, като Добри Христов, Петко Стайнов, Филип Кутев, Любомир Пипков, Веселин Стоянов, Димитър Ненов, Панчо Владигеров, Марин Големинов до най-съвременни имена, като Васил Казанджиев, Емил Табаков, Георги Арнаудов, Велислав Заимов, Пламен Джуров и други. Всяко произведение е придружено от кратко представяне на автора, както и информация за философския, политически и исторически контекст на творбата.

Със своите 10 000 произведения, „Аудио библиотеката“ ще се превърне в най-голямата дигитална колекция от класически творби в Латинска Америка. Музикалните записи ще бъдат достъпни свободно за професионални музиканти и за любители на класическата музика, единствено с изследователска и с познавателна цел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай