Birdman триумфира на Оскарите

Birdman триумфира на Оскарите | StandartNews.com

Филмът "Birdman" ("Бърдмен или Неочакваната добродетел на невежеството") спечели 4 статуетки "Оскар", сред които най-престижната награда на Американската кино академия - най-добър филм. "Кой даде зелена карта на този кучи син?", възкликна Шон Пен, който представи наградата, по адрес на сценариста и режисьора на филма Алехандро Гонзалес Иняриту, който е мексиканец. 

Алехандро Гонзалес Иняриту спечели също "Оскар" за режисура, както и за сценарий на филма. "Birdman" вече спечели в същата категория и "Златен глобус". Иняриту не пропусна да спомене в благодарствената си реч Майкък Кийтън, изиграл главната роля във филма му. Четвъртата статуетка "Birdman" донесе на Еманюел Любецки за операторско майсторство.

Наградата за адаптиран сценарий беше по-оспорваното състезание тази година. "Игра на кодове" на сценариста Греъм Мур триумфира над "Камшичен удар" и "Теория на всичко". Сценаристът беше видимо развълнуван, сподели своите младежки терзания, заради които е бил на прага на самоубийство и пожела на всички, които се чувстват различни, да не правят компромис със себе си и да останат различни.

Джулиан Мур спечели наградата за най-добра актриса с ролята си във филма "Still Alice" ("Все още Алис"). В благодарствената си реч Джулиан Мур сподели, че е прочела статия, според която спечелването на Оскар удължавало живота с пет години - и се чувства особено благодарна към Академията, тъй като съпругът й е по-млад от нея. Тя не пропусна да изрази уважението си към другите номинирани в категорията, които също имаха силни роли през годината. Не на последно място, Мур насочи вниманието на публиката към темата на филма - живота с хора, болни от Алцхаймер.

Еди Редмейн спечели Оскар за най-добра мъжка роля за "Теория на всичко", в който той превъплъти по блестящ начин световноизвестния учен Стивън Хокинг. В благодарствената си реч Редмейн благодари специално на семейството на Хокинг. Той успя да се пребори в тежка конкуренция с Бенедикт Къмбърбач, Стив Карел, Майкъл Кийтън и Брадли Купър.

Патриша Аркет спечели наградата за най-добра актриса в поддържаща женска роля за участието си във филма "Юношество" (Boyhood). Мнозина очакваха тази награда, след като актрисата успя да спечели в същата категория на всички по-важни предхождащи Оскарите фестивали. В речта си Аркет благодари на всички, говори за еманципацията и равните права на жените.

Дж. К. Симънс спечели Оскар в категорията за най-добра поддържаща мъжка роля. Той беше номиниран за изпълнението си във филма "Whiplash", където играе Флечър, тираничен педагог в музикално училище. В речта си той благодари специално на съпругата си Мишел Шумахер за любовта й, подкрепата и търпението. Поздрави и децата си и пожела на всички в залата, които имат живи родители, да ги обичат, да ги прегърнат и да ги поздравят.

Оскарът за най-добра филмова песен отиде за "Glory" на Джон Леджънд и Common, a наградата за филмова музика - при композитора Александър Депла за работата му по "Грандхотел Будапеща". Емоционалното изпълнение на "Glory" на Джон Леджънд и Common изправи на крака всички присъстващи и успя да просълзи изпълнителя на главната роля в "Селма" - Дейвид Ойелоуо.

"Грандхотел Будапеща" отнесе също наградите за грим, за костюми и за сценография.

След годината, в която целият западен свят се тресеше от скандалите около подслушвания, следене и интригата с Едуард Сноудън, бивш служител на NSA, документалният филм Citizenfour, посветен на неговата история, спечели наградата на Академията за най-добър документален филм.

За трета поредна година анимационен филм на Disney печели в категорията "Най-добър анимационен филм". Тазгодишният победител, Big Hero 6 ("Великолепната шесторка"), беше безапелационен фаворит още преди церемонията. Наградата отиде при аниматорите Дон Хол, Крис Уилямс и Рой Конли, които използваха възможността, за да благодарят на Джон Ласетър, творческия директор на Disney Animation Studios и Pixar - "най-добрия шеф в света".

 Повече снимки вижте тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай